I går begynte fortellerfestivalen for alvor hvor det var tre fortellerforestillinger og to visninger av unge skuespillere. De tre forestillingene viste kinesisk fortellertradisjon og viste også til den rike variasjonen det finnes i kinesisk tradisjon. Hver tradisjon er knyttet til bestemte fortellinger og har spesifikke former. Dette er veldig spennende og noe du ikke finner i Norge. Hos oss er det tradisjonelle bildet en forteller som sitter ved en peis og forteller for barn, i teoretiske utlegninger er det svært lite om form.

I Kina derimot, er form og innhold tett bundet sammen. Det tre forestillingene ble framført i idylliske Ke Garden, en park med vakre hus og et vann som renner igjennom parken. Først ut var Shandong Kuaishu med Wang Chang’ an. Dette var en veldig fysisk og rytmisk stil, en episk fortelling hvor det er en buddhistisk helt som går igjen. Fortelleren har et lite instrument som holdes i høyre hånd. Det ble tid tider fortalt imponerende og ekstremt fort på rytme og rim.

Deretter var det Yangzhou Pinghua med Tan Min. Denne gangen en kvinnelig sterk forteller. Stilen fortelles ved et bord og tre faste gjenstander brukes. Blant annet en vifte. Gjenstandene kunne representere flere ting. Fortelleren kunne reise seg opp fra bordet og fortelle stående i små snutter. Det var tydelig veldig humoristisk materiale, da lytterne lo stadig vekk.

Sist ut var Pingtan som jeg skrev om fra tehuset i går, hvor det blir fortalt av to fortellere. Stilen har musikalsk innslag. Denne forestillingen var ikke like god som jeg erfarte fra tehuset. Men det kan skyldes av fortellerne var meget unge.

Deretter dro vi til kompaniets (de arrangerer fortellerfestivalen) og så de unges utprøvende forsøk. Michelle har lagt opp til en form inspirert av Shakespeares kompani i England, hvor man forteller dramaer. Ideen er veldig god, men de må nok utforske det litt mer. Her ble blant annet Peer Gynt fortalt ved hjelp av papirbretting, hvilket er en veldig god ide som jeg håper de fortsetter å arbeide med.

Sist kan jeg fortelle at en 95 år gammel mann, la an en stor flørt med meg mens jeg satt og ventet på forestillingene. Han var veldig stolt av sin alder og viste meg ivrig bilder fra sin ungdom som hadde med seg i lommeboka.

Ja, ja!