Vi har klart å presse Daniel inn på et stykke Norges historie! Som så mye annet, ble det også noe rot rundt hvor Daniels grav skulle være. Gamlebyen var det første alternativet som begravelsesbyrået foreslo, fordi det var i nærheten av der Daniel bodde. Min drøm var å ha han i nærheten av meg. Daniel selv hadde en gang sagt at han ville ligge under et tre. På møte med begravelsesbyrået spurte jeg om Vår Frelses gravlund, men det mente vedkommende var vanskelig. Han ville ligge i en annens grav og ikke få sitt eget navn på steinen. Vi burde gå for Gamlebyen. Vi ville ha betenkningstid. Vi vurderte spredning av hans aske.

Jeg ville gi meg så lett. Jeg søkte litt rundt og oppdaget Gamle Aker kirkes gravlund som heller ikke ligger langt unna der jeg bor. Dette hadde ikke begravelsesbyrået nevnt. Alex og jeg gikk en tur dit og syntes ikke det var så ille. Riktignok sto gravene veldig tett, men det var ihvertfall i nærheten. Ved neste møte nevnte jeg dette i begravelsesbyrået. Så ventet vi. Jeg trodde da at begravelsesbyrået ville arrangere det slik at vi kunne møte noen på gravlunden for å velge plass. Det skjedde ikke. Tilslutt tok jeg selv kontakt med gravferdskontoret. Alex skal snart flytte fra Norge og det var viktig at vi fikk gjort dette før hun reiste. På telefonen kunne jeg ikke dy meg, jeg spurte om det var mulig å Daniel inn på Vår frelsesgravlund. Og til vår glede, om vi kan kalle det glede i denne sammenhengen, var det selvfølgelig det. Og samme dag, fikk vi velge plass.

Vår frelses gravlund er et sted jeg nesten går daglig på tur med hunden, gravlunden er som en stor park og flere av de ”store” ligger her, som Munch, Ibsen og selvfølgelig P. C- Asbjørnsen. Det er noen betingelser som følger med å gravlegges der. Du har ikke så mange alternativer å velge mellom når det gjelder plassering. Det var tre eller fire plasser ledige når vi var det. Gravlunden er fredet og den bruker fredete steiner, så vi må overta en annen gravs stein, men den er navnløs slik at vi får gravert inn Daniels navn. Det er også regler på hva du kan ha på graven, som f.eks. steiner får du ikke bruke rundt bedet.

Det er godt å få det på plass og at jeg kan besøke og stelle graven daglig. Men det skjærer hardt innvendig med tanke på å se Daniels navn på en grav.