Olsen, Ole Tobias, 1912, Norske folkeeventyr og sagn, Kristiania, Cappelen
En gang var det en mann som veddet hundre daler med en annen om at han ikke var i stand til å treske låven hans tom om han så drev på av alle krefter hele vinteren igjennom. Treske er å skille korn fra halm. Mannen tok fatt og arbeidet til langt utpå vinteren uten at det minket på låven. Det han ikke visste, var at bonden hadde en tomtegubbe som hver natt kom med en byrde kornstaur som han kastet inn på låven.

Det led mot jul og kyndelsmesse og ennå hadde det ikke merkbart minket på låven. Endelig forsto arbeideren at dette ikke kunne være riktig og han la seg på lur en natt inne i låven. Da det led mot midnatt, hørte han tramp utenfor låvedøren og i det samme kom det en mengde kornbånd fykende inn. Deretter kom det en kjempe av en kar med ett øye midt i panna inn på låven. Han snuste og snøftet omkring. Endelig fant han fatet med grøten som han satt til livs og siden labbet han ut.
Terske mannen lurte seg etter for å se hvor tomtegubben gikk og han så ham gå inn i et hus som sto avsides på gården. Der la han seg og snorksov i tre timer, så våknet han og strøk sin vei. Nå visste arbeideren beskjed og neste kveld gikk han ned i låven. Han tok grøtfatet og åt så mye han kunne – deretter tømte han resten ut og la noe etter seg – istedenfor grøt. Deretter satte han fatet på sin plass og gjemte seg for å se hvordan tomtegubben ville ta det.

Ved midnatt kom han labbende og kastet sin bør med kornband inn. Så tok han grøtfatet; men da han fikk se hva som var i fatet, ble han rasende, hev fatet mot veggen så innholdet skvatt.
«Syv syl, syv mil. Byrde etter ryggen!» ropte han og tok til å bære syv og syv staur ad gangen.
Nå kan det hende det minsket på låven og innen uken var omme, var halve låven tomt. Da fete tirsdagen kom, fantes det ikke et eneste utersket kornbånd igjen i låven.
Mannen vant veddemålet og strøk glad av gårde med betaling for arbeidet og 100 daler attpå.

Ønsker du å ta et fortellerkurs, mer info her.
Du kan kjøpe en fortellerbok, info her.
Ønsker du oppdaterte nyheter om muntlig fortellerkunst, kan du melde deg på nyhetsbrev her.