Her er ti måter å finne fortellinger på.
1. Samtale med familien
Et minne er noe som ikke er stagnert inne i oss, men noe som lever mellom mennesker. Derfor kan det ofte være lurt å snakke med familie for å finne fram minnene. Det kan ofte være at det er noe uenige i detaljer knyttet til minnene, det er bra, det viser at et minne har ulike perspektiver. Spis sammen med familien og snakk dere igjennom familiens historie.
2. Foto
Kikk gjennom bilder du har. Om du er på besøk hos familiemedlemmer, be om å få se i deres fotoalbumer.
3. Gå en tur
Gå deg en tur, litt uten mål og mening, og observer omgivelsene. Kanskje et vindu, et tre, noen som står på et fortau, vekker et minne.
4. Hør andre fortelle
Hør andre fortelle, enten i en offentlig sammenheng hvor du går på en forestilling, eller du «snik hører» på andres samtaler.
5. Les folkeeventyr
Folkeeventyrene representerer også menneskelige erfaringer i verden som er forvirrende. Les folkeeventyr med en innstilling på å finne materiale fra eget liv.
6. Få andre til å skrive ned lapper
Du kan få andre til å skrive på lapper slik som: «den gangen jeg så en kakerlakk.» Trekk lapper og se etter egne minner.
7. Se og ta på gjenstander
I reminisens arbeid brukes det ofte gjenstander for å finne fram minner. Åpne for eksempel en kjøkkenskuff hjemme hos deg og ta på det som er der og se hva slags fortellinger som dukker opp.
8. Observer dine omgivelser
Gå en tur i nærområdet eller kikk ut av vinduet, mennesker i bevegelse på et sted er en god kombinasjon for å finne en fortelling.
9. Hør på Podkaster
Det er en dynamikk i å høre om andres erfaringer, det vekker egne assosiasjoner. Hør på Podkaster som The Moth eller Storyslam Oslo hvor det fortelles personlige fortellinger.
10. tenke på merkedager
Tenk igjennom de merkedagene du har vært med på som bursdager, 17. mai og jul og du vil sannsynligvis huske en fortelling.
Det finnes en rekke måter å hente råstoff på, men dette er i det minste en begynnelse.