Etter måneder med forhandlinger med myndighetene fikk en Talmudist (jødisk lærd som kjenner og kommenterer Talmud) fra Odessa tillatelse til å besøke Moskva.

Han gikk på toget og fant et tomt sete hvor han satte seg ned. Ved neste stopp kom en ung mann på toget og satte ved siden av ham. Den lærde så på den unge mannen og tenkte:

Denne mannen ser ikke ut som en bonde, og hvis han ikke er en bonde kommer han sannsynligvis fra dette distriktet. Om han kommer fra dette distriktet må han være jødisk fordi dette er tross alt et jødisk område. På den annen side, om han er jøde, hvor skal han reise? Jeg er den eneste jøden i vårt område som har tillatelse til å reise til Moskva.

Ahh, men like utenfor Moskva er det en liten landsby som heter Samvet, og jødene trenger ikke spesiell tillatelse for å reise dit. Men hvorfor skal han reise til Samvet? Han skal nok besøke en av de jødiske familier der, men hvor mange jødiske familier er det i Samvet? Bare to – Bernstein og Steinberg.

Bernstein er en forferdelig familie og mann som han skal nok besøke familien Steinberg. Men hvorfor skal han det? Steinberg har to døtre, da kan det være at han er en svigersønn. Da er spørsmålet, hvilken av døtrene kan han være gift med? Jeg har fått høre at Sarah giftet seg med en advokat fra Budapest, og Esther giftet seg med en forretningsmann fra Zhitomir, så det må være Sarahs ektemann.

Det betyr at han heter Alexander Cohen, om jeg ikke tar feil. Men om han kommer fra Budapest, med all den antisemittismen de har der, må han ha endret navn. Hva er det ungarske navnet tilsvarende Cohen? Kovacs, selvfølgelig! Men hvis myndighetene tillot ham å forandre navnet, må han ha en spesiell status. Hva kan det være? En doktorgrad fra Universitet.

Nå vendte den lærde seg mot den unge mannen og sa,
«Hvordan går det, Dr. Kovacs?» «Veldig bra, takk,» svarte den andre passasjeren forskrekket. «Men hvordan har det seg at du kjenner navnet mitt?» «Åh,» svarte Talmudisten, «det var helt opplagt.»