Endelig har jeg forstått prosessen rundt det å lage en Podkast. Tidligere har jeg eller Øystein og jeg brukt hjelp fra HiOA og nå OsloMet til å få lagt det ut. Men det var ikke helt til å stole på, alle episodene ble ikke lagt ut og de episodene som ble lagt ut, ble ikke gjort det når vi ønsket det. Nå har jeg selv tatt ansvar og her kommer en liten forklaring fra A til Å – så langt jeg kan det. Jeg er ingen tekniker, så det kan være at mine løsninger er litt tungvinte.

For det første trenger du et tema og tittel til din Podkast. Vårt tema er norske folkeeventyr fordi det er relatert til våre yrker som fortellere. Vi valgt tittelen «Det henger i lufta» som vi har lånt fra et norske folkeeventyr: «Slottet som hang i lufta.»

Det andre du trenger er et opptaksutstyr. Jeg bruker Zoom og er såre fornøyd med det. Vi bruker ikke mikrofoner, noe som nok hadde vært ideelt. Så trenger du et sted å gjøre opptak. Vi har brukt studio, men nå bruker vi kontoret til Øystein, hvor vi sitter ved kontorbordet på hver vår side av mikrofonen, i samme høyde og avstand.

Peter Haakensen har laget vignettlyd til oss.

For det sjette, trenger du redigeringsprogram slik at du kan klippe og justere og sette sammen. Her bruker jeg Garageband som allerede ligger inne på dataen. Fra Garageband eksporterer jeg lyden som mp3 fil.

Nå kommer den delen hvor jeg selv rotet veldig. Det syvende punktet er at du må laste lydfilen opp i «et hotell», en plattform. Jeg valgte soundcloud. Du lager en konto og laster opp lydfilen. Men du trenger «rss feed». For å få til dette, må du gå til «settings» og deretter «content». Der finner du «rss feed» som du kopierer. Du må også huske på å huke av for «include in RSS feed». Da trenger du ikke å tenke på det mer. Alle filene du laster opp vil bli inkludert i dette.

For å få lastet det ut på Itunes, trenger du en appleID. Du går til Itunes, podcasts. Der vil du se en meny som heter «Submit a Podcast». Når du trykker på dette, kommer du til en side som du må logge inn med AppleId og så vil du få et felt hvor du limer inn «RSS feeden» som du kopierte. Det vil deretter ta litt tid før Podkasten din blir godkjent. Jeg fikk ikke beskjed om dette og fulgte med selv ved å søke på programmets tittel på Itunes.

Etter dette går det av seg selv. Når du laster lydfiler opp i soundcloud vil de automatisk sendes til Itunes.

Du finner vår Podkast på følgende steder:

Blogg
Soundcloud
Itunes – gå til Podcast og søk på «Det henger i lufta». Det vil komme opp to steder og det er den på Fortellerkunstner du skal følge. Eller gå hit .