Kilden til fortellingen er ukjent

Det var en liten skog, i utkanten av den lille skogen, lå det en liten landsby, i landsbyen lå det et lite hus med en liten hage med akkurat passe store tomater. I huset bodde det en liten kone og hver dag tok hun noen passe store tomater som hun gikk til markedet med. Der byttet hun sine passe store tomater mot litt kjøtt, litt ost og litt melk til et passe stort måltid, men nok til å bli mett av.

En dag da hun gikk på den lille stien fra markedet og hjemover, fant hun en gullmynt på stien. Den lille konen ble opprømt. Hun plukket opp mynten og drømte om alt det hun kunne gjøre for den. – Det er akkurat slik det skal være, tenke hun, jeg vil kjøpe et stort hus i en by. Jeg vil kjøpe en ku, en gris og noen høner.

Hun så ikke etter hvor hun gikk, hun snublet i en grein og mistet mynten. Da hun plukket den opp igjen, var det blitt til en sølvmynt. – Det er akkurat det jeg trenger, sa den lille konen. Jeg liker mitt lille hus, jeg trenger ikke alle disse tingene. Jeg vil kjøpe noen nye gardiner til mine vinduer.

Dette var en varm dag, hennes håndflater begynte å svette og da hun kikket ned på dem, hadde mynten blitt til en kobberkjele. – Perfekt, tenkte den lille damen. I denne kjelen kan jeg lage en perfekt matrett. Det er akkurat det jeg trenger. Da hun kom til husets dør, måtte hun sette ned gryten. Døra ville aldri stå oppe, den smalt alltid igjen. Hun snudde seg for å løfte opp gryta, og gryta var blitt til en stein. – Åhhh det er akkurat slik det skal være, utbrøt den lille kona, hun brukte steinen til å holde døra åpen. Den lille kona gikk inn og laget seg et lite måltid.

Og denne fortellingen kan du bruke til hva det skulle være, for noen er den en gullmynt, for andre en praktisk stein.