Kilde: Myths and mythmakers old tales and superstitions old tales interpreted by comparative mythology av John Fiske.

De aller fleste av oss kjenner fortellingen om Ali Baba og det 40 tyvene, hvor rikdommer finnes inne i et fjell, og man må si noen magiske ord for å komme inn i fjellet. Denne fortellingen har sine varianter. Her er to av dem.

En gjeter ledet sin flokk over Ilsenstein. Der stoppet han for å hvile. Han lente se mot sin gjeterstokk, da fjellet plutselig åpnet seg. Det var nemlig en magisk plante kalt «sprinworth» i hans gjeterstav uten at han visste om det.

Brått sto prinsessen Ilste foran han. Hun ba han følge seg og da de var inne in fjellet, ba hun han forsyne seg med så mye gull som han ønsket.

Gjeteren fylte opp sine lommer og gikk mot utgangen. «Ikke glem det aller viktigste», sa prinsessen. Gjeteren fylte da opp sin hatt, fordi han trodde hun mente at han skulle ta mer. Men du hun mente var gjeterstaven som sto lent opp langs veggen. Og på grunn av dette: da han gikk ut gjennom åpningen i fjellet, lukket fjellet seg og delte han i to.

En mann reiste alene i fjellene, da han fikk se en blå blomst som han plukket opp og satte i hatten. I det samme åpnet det seg en jernport, og en opplyst sti viste seg og ledet inn i fjellet. Mannen gikk inn og kom til en hall hvor rubiner og diamanter og andre dyrbare edelsteiner lå rundt i hauger på gulvet. Ivrig fylte han opp sine lommer, men da mistet han hatten sin og da han skulle forlate stedet, ropte blomsten etter han: «Forglem meg ei!». Han snudde seg og så seg forvirret omkring. Han var for opptatt av den formuen han nå hadde, at han helt glemte hatten og blomsten. Han plukket mer av juvelene og begynte å gå ut av fjellet. Da merket han fjellet var i ferd med å lukkes, den dundret som av torden. Han løp og fjellet braste sammen og traff han i hælen. Vel ute, prøvde han påny å finne åpningen, men til ingen nytte. Den var for alltid forsvunnet. Den reisende gikk derfra, lykkelig over at det ikke hadde gått verre.