Gammel kultur : eventyr, sagn og historier, Haukenæs, Th.S. , Bergen : I kommission hos C. Floor, 1898

På gården Folven i Opstryn, Nordfjord, bodde det en mann ved navn Ola, som ble kalt for «Jekjem-Ola». Det var en stor og sterk og uforferdet kar, en ren kjempe. Det fortelles det følgende om han:

I Folveåsen oppholdt seg i de dager et stort og stygt troll, som man spesielt hver julaften hadde stor frykt for, ettersom det pleide å komme hjem i gården og inni stuene og forlange å få smake på julekosten.

Det var så stort at når det kom inn og strakte seg opp, kunne det legge armene overkors over tverrbjelken oppe under spjæret og slik ble det stående med vrede miner og ville blikk, inntil man hadde gitt det en god bit kjøtt eller flesk og en skål av juleølet; da gikk det ut og besøkte nabostuene.

En dag en vinter skulle Jekjem-Ola ut i skogen etter ved. Da han kom opp i Folveåsen, lå det et stort, stygt troll tvers over veien. Han kvakk dyktig ved det uhyggelige synet, men fikk snart sitt mot og åndsnærværelse tilbake, grep sin øks og hugg den i trollets kjød like under skatet. Da skrek trollet opp så gruelig fælt at både himmel og jord skalv og ropte med en grov stemme:
«Hugg og dra, hugg og dra.»

Men Ola hadde bedre forstand enn som så, for hadde han tatt øksen tilbake, hadde trollet fått kreftene tilbake og straks drept han.
«La stå det som står.»
ropte Ola som svar og idet samme reiste trollet seg opp og styrtet seg utover fjellsiden og ned i et vann nedenfor og her druknet det.

Da hørte Ola inne i skogen ynkelig gråt, hyling og jamring for pappa, at han straks ble ganske bløt om hjertet; det var trollets barn som gråt over tapet av sin far.
Ola hadde ingen øks og ville derfor gå hjem igjen. Da han var kommet et stykke på vei, vendte han om og gikk tilbake for å finne øksa. Han fant den også, der han hadde hugget til trollet. Den var like hel, men blå der den hadde gått inn i trollets kjøtt.

Ønsker du å ta et fortellerkurs, mer info her.

Du kan kjøpe en fortellerbok, info her.

Ønsker du oppdaterte nyheter om muntlig fortellerkunst, kan du melde deg på nyhetsbrev her.