Noen folkeeventyr forteller du ikke for barn. Dessverre har jeg ikke for øyeblikket kilden til fortellingen, men jeg vet jeg har boken etter annet sted i min samling.

Det var en gang en mor og en far som hadde to døtre, Sitron og Appelsin. Moren likte Sitron best og faren, Appelsin. Så fort faren snudde ryggen til sørget moren  alltid for at Appelsin måtte gjøre det tyngste arbeidet. En dag sendte hun datteren for å hente melk og hun sa til datteren: «Om du knuser muggen, dreper jeg deg.» Da Appelsin var på vei tilbake, snublet hun og knuste muggen og da hun kom hjem, gjemte hun seg i oppgangen til huset. Moren kom ut, hun så den knuste muggen, fikk fanget datteren og dro henne inn i huset. Jenta ropte:

«Å mor, mor, drep meg ikke!»

Moren sa: «Lukk vinduet og trekk for gardinene».

«Å mor, mor, drep meg ikke!»

«Tenn lyset.»

«Å mor, mor, drep meg ikke!»

«Sett på ovnen.»

«Å mor, mor, drep meg ikke!»

«Hent stabben vi bruker til å hugge ved.»

«Å mor, mor, drep meg ikke!»

«Hent øksa.»

«Å mor, mor, drep meg ikke!»

«Legg hodet på stabben.»

«Å mor, mor, drep meg ikke!»

Men moren hugget av henne hodet og kokte det til middag. Da faren kom hjem, spurte han hva det var til middag. «Sauehode,» svarte moren. «Hvor er Appelsin?» «Ikke hjemme fra skolen ennå.» «Jeg tror deg ikke,» sa faren. Han gikk opp i andre etasje og der fant han fingrene i et skrin. Han svimte av.

Men Appelsins ånd fløy av gårde til en smykkehandler og sa:

«Min mor hugget av mitt hode.

Min far fant mine bein.

Min søster gravla meg

Under de glatte marmorsteinene.»

Smykkehandleren sa: «Om du sier dette en gang til, skal vi gi deg en gullklokke.» Hun sang det en gang til og fikk en gullklokke. Så dro hun til skomakeren og sa:

«Min mor hugget av mitt hode.

Min far fant mine bein.

Min søster gravla meg

Under de glatte marmorsteinene.»

Og skomakeren sa: «Om du synger det en gang til, skal vi gi deg et par støvler.» Hun sang det igjen og fikk et par støvler. Hun dro videre til en steinhugger.

«Min mor hugget av mitt hode.

Min far fant mine bein.

Min søster gravla meg

Under de glatte marmorsteinene.»

Steinhuggeren sa: «Om du sier det en gang til, skal vi gi det en stein så stort som et hode.» Så hun sa det engang til og fikk en stor stein. Med disse tingene fløy hun hjem og satte seg på toppen av pipa og skrek ned:

«Far, far kom hit og jeg skal vise deg hva jeg har som gave til deg!»

Han kom og hun ga han gullklokken.

Så skrek hun:

«Søster, søster kom til meg og jeg skal vise deg hva jeg har som gave til deg!»

Søsteren kom og fikk støvlene.

Så skrek hun:

«Mor, mor kom til meg og jeg skal vise deg hva jeg har som gave til deg!»

Moren stakk hodet opp i pipa og en stor stein falt ned og drepte henne. Så kom Appelsin ned og levde lykkelig med sin far og sin søster Sitron.