Gresk myte

Sisyfos var en ond konge, han hadde fått sin makt gjennom onde handlinger som drap av slektninger og han hadde avslørt gudenes hemmeligheter. Derfor ble dømt til døden av gudene og ført ned til underverden, nærmere bestemt Tartarus hvor han skulle få sin evige straff. Men før han reiste, ba han sin kone om å ikke gravlegge hans døde kropp.

Da han nådde Hades rike, dro han rett til dronningen i riket, Persefone. Han sa til henne at han kunne ikke bli, ingen gravla hans kropp. ”La meg dra tilbake”, sa han, ”Slik at jeg kan arrangere min begravelse og straffe de som ikke gjør sin plikt. Jeg vil være tilbake innen tre dager.” Persefone lot seg lure og lot han reise tilbake til solens rike. Men Sisyfos lot til ikke å bry seg om det løftet han hadde gitt. Som en maktsyk konge han var, fortsatte han å herske.

Han røvet røvere og drepte tilfeldige gjennomreisende. Hva som til slutt endelig felte han, er ikke godt i si. Men han ble omsider ført til underverdens dommere. Disse viste han en stor sort stein. Den skulle han rulle opp på toppen av en ås. Det har han ennå ikke klart. Han nådde toppen, men steinens vekt førte til at den rullet ned igjen. Og kongen måtte begynne å rulle den på ny.