Da har jeg våknet etter min første natt i byen Cluj. Jeg trives her til tross for at det er fryktelig varm. Dagen i går begynte tidlig med buss 0440 mot Gardemoen. Jeg pleier å ta flybussen, fordi den går fra og ender i nærheten av der jeg bor. Men det er første gang jeg har opplevd at bussen ble helt full. Så full at den måtte slutte å ta opp passasjerer. Hvor skulle alle disse menneskene? Sommerferien er jo ikke før om en måneds tid.

Uansett, to flyreiser måtte til for å komme meg hit. Den siste var grusom og jeg leste hardt i boken jeg hadde med meg for å ikke kjenne hjertet hoppe ut av munnen. Vel, det var landingen som var hulter til bulter. Flyet var lite og turbulensen var kraftig.

På flyplassen ble jeg møtt av Ben og Filip, som kjørte meg til pensjonatet og så gikk vi for å spise. Deretter ble det en lang fortellerkveld, hvor jeg hørte alle studentene. Dette er skuespillerstudenter, som Ben har arbeidet med i to runder på ca. 30 timer. Deres lærer Filip er interessert i å finne ut mer om muntlig fortellerkunst, som er ikke er tilsvarende utbredt her som i andre Europeiske land. Organisasjonen FEST har gitt støtte til prosjektet. Jeg er her for å observere, rapportere og skal selv ha et innlegg på seminaret i dag.

Fortellerkvelden i går ble altfor lang, jeg hadde jo vært våken siden kl. 0400 og da skal det mye konsentrasjon til for å høre andre fortelle på et språk du ikke kjenner. Hele seansen varte i 2,5 timer. Noe av det jeg hørte var herlig, annet var med de typiske nybegynnerfeilene du finner og annet var mer teater (spill med ensemble) enn muntlig fortellerkunst. Men alle hadde funnet noe som kommer fra den muntlige fortellerkunsten, slik som å ikke basere sitt virke på å kunne en tekst utenat men å stole på det som skjer i møte mellom forteller, fortelling og lyttere. Og noen hadde begynt å finne sin fortellerstemme, fordi de hadde funnet et folkeeventyr de kunne relatere seg til.

Jeg har sovet godt i natt, og er klar for en varm søndag med seminar.