I dag reiser jeg hjem fra Ungarn. Ja, jeg har hatt en kort tur til en festival i en by jeg ikke kommer på navnet til. Jeg har sittet og hørt på fortellinger på et språk jeg ikke kjenner, likevel har jeg forstått en del av fortellingene. Når jeg ikke umiddelbart skjønner, henger jeg meg fast i noe annet. Det er Ungarn det gjelder, vært en sann glede å være her, bortsett fra varmen.Da jeg landet på fredag var det rett til festivalen, bortsett fra en kort tur innom hotellet. Opptrådte med andre fortellere og vakre Maja har gjort sitt beste for at vi skal ha en god opplevelse. Selvfølgelig skjer det alltid små hindringer som senere skal bli gode fortellinger, slik som at jeg fikk et hotellrom hvor det allerede var gjester inne på. Men det ordnet seg.Det fineste har kanskje vært å være sammen med polske/tyrkiske Agnieeszka. Det er første gang jeg har hørt henne fortelle og for en knall og dyktig forteller. En av fortellingene var bare helt herlig. Den handler om en bortskjemt mus, foreldrene har oppdratt henne på smør og honning og når hun er voksen, er det på tide å finne en ektemann. De leier inn en Kirsten giftekniv, en loppe, for loppen har jo smaken på hva som passer seg. Først foreslår hun en hest, deretter en hund. Men den yndige musa syns de begge er høyst upassende. Den siste er en meget vakker frier, myk, lang hale og fine barter. Bryllup blir holdt, da dette er en brudgom akseptert av bruden. Det er en katt hun gifter seg med og det blir en smakfull bryllupsnatt, om du skjønner hva jeg mener!

Lørdag vandret jeg rundt på festivalområdet som var inne i et slott. Det var boder og leker og forestillinger og konserter. Den ungarske foreningen hadde et heftig må med festival, og det var å ha en verdensrekord i fortalte folkeeventyr i et strekk. 100 timer, dag og natt, som ble nådd lørdagskveld kl. 2000! Gratulere.

I dag skal jeg har et foredrag om norske folkeeventyr, kalt «folktales then today». Ganske god tittel syns jeg selv. Deretter reiser jeg hjem til Norge. I morgen er det tilbake i undervisning og nå begynner studentene på muntlig fortellerkunst med autobiografisk materiale.