Norsk folkeeventyr
Det var engang en konge som skulle i krig. Før han reiste videre, fikk han dronningen i et slott langt borte i skogen, så redd var han for den pene dronningen sin. Etter en stund ba prinsen om å få gå ut og prøve lykken sin. Jo, det fikk han da endelig.
Han traff en løve, en hund og en fulg og en maur som stridde om en død okse.

Etter at han som voldgiftsmann hadde avgjort striden og delt oksen mellom dem, kom han til et kongslott, hvor der bodde en prinsesse som ikke ville gifte seg.

Prinsen gjorde seg til en fugl og satte seg i apalen utenfor vinduet til prinsessen og sang så vakkert at prinsessen lukket opp slagvinduet, satte fram en tallerken med korn og fikk fanget fuglen. Dette førte nå til prinsessen til kongens store glede ville gifte seg. Men en dag ble prinsessen kloss borte. Prinsen skapte seg om til alt han kunne for å få fatt på henne igjen.

Til sist traff han et berg der det var en sprekk. Han gjorde seg til en maur, kom ned i berget og der var prinsessen.
Så krøp han opp på fanget hennes. Hun tok mauren på hånda og sa: Nå har jeg ikke sett deg maur, på ni år. Så ble han seg selv, men hun ble både glad og redd. Han skulle gjemme seg under senga, så skulle hun fritte ut om det var råd å få drept trollet.

Til sist sa trollet: Nå er jeg ikke god å få drept, det er bare den som er ni ganger sterkere enn en løve som kan drepe meg. Det er en drage ved stranden som hver dag fortærer sju av kongens gjødde svin, i den dragen er en hare, i den haren en fugl, i den fuglen et egg og når den blir køvd i fire deler her oppe på dette berget, så dør jeg.
Gutten av sted om morgenen og kom til kongsgården, der han fikk tjeneste. Der gjette han svin og sloss med dragen.
Skal vi hvile?, sa dragen

Ja, nok, sa gutten som hadde gjort seg til en løve.
Hadde jeg blodet av ni feite svin, sa dragen, så skulle du nok til.
Hadde jeg en stek og en flaske vin fra min konges bord, skulle du nok til, sa gutten.

Så sloss de igjen og dragen måtte gå uten svin. Så og en annen gang. Tredje gang hadde gutten fortalt til kongen hva løven sa. Kongen hadde med seg en steik og flaske vin som han kastet til han da de hvilte. Så måtte dragen til. Da så dragen revnet, sprang haren ut, gutten til en bikkje og tok den. Fuglen fløy ut, gutten til en fugl og tok den og fikk egget. Så gikk han til berget og skar egget i fire deler. Da revnet berget og der kom det deiligste slott. Trollet revnet i stykker.

Slottet lå like ved vannet og der lå sju skip med folk om bord som hadde ligget i dvale, men nå kom alt til seg selv igjen. På disse skipene ble alt gullet og sølvet lesset og de reiste hjem til kongsgården med det og trollslottet og mye gull og sølv ga de bort til fattigfolk.