Da er det en dag til det skjer. I morgen ”åpnes portene til Hel” som det fortelles i myten om Balder. Vi har to øvelser igjen, en denne morgen og en lydprøve i morgen.

Hva er egentlig øvelse? Det er ikke bare repeterende handlinger for å mestre detaljer og helhet i forestillingen. Det har ihvertfall ikke vært slik for oss. Vi har endret noe hele veien, og mot slutten har vi gjort noen rimelige store forandringer. Musikk har blitt kuttet enkelte steder, nye fortellinger har blitt innført. Andreas og jeg øvde i går kveld og gjorde igjen noen få endringer, dette var basert på kommentarer fra siste prøveforestilling.

Fra utgangspunktet vi hadde i januar, har vi kuttet tre rimelig store fortellinger. For det er slik; når du begynner å gå det løpet som skal bli en forestilling, opplever du hvilke avstikkere som ikke egner seg inn på den stien en forestilling er. Samtidig må vi sørge for hindringer underveis slik at man ikke når målet i en fei, men kan utvikle seg med forestillingen.

Øvelse handler om å beherske det som skjer i et kunstnerisk møte, det gjelder også de endringene som brått kan skje når vi står i det. Selv har jeg måtte lære å lytte på en ny måte, lytte til de strømningene og pulseringen som kommer fra musikken, være med og mot.

Et mål er å sitte tilbake med noe nytt for alle de som deltar, lyttere og utøvere. Det kan være en ny erfaring, en ny ide, en ny innsikt, en ny fortelling, en ny opplevelse, en ny tanke, en ny kunnskap, en ny kompetanse, en ny mestring, en ny relasjon, en ny inspirasjon………

Jeg leste i går en lang liste over hvor en poet skrev poesi. Du kan se listen her. Det var jo poesiens dag i går. Jeg lot meg inspirere. For hvorfor fortelle denne fortellerforestillingen? Her er 23 grunner:

Fordi verden er et kaotisk gutterom
Fordi Daniel skal ikke glemmes
Fordi jeg er redd for å glemme
Fordi jeg vil du skal kjenne til norrøn mytologi
Fordi små og store hendelser kan settes i en sammenheng
Fordi akkordeon er mer enn et instrument
Fordi jeg setter pris på lytternes øyne
Fordi jeg er fylt med frykt
Fordi jeg vil at livet skal bety noe
Fordi muntlig fortellerkunst ikke er enkelt
Fordi vi også trenger fortellinger om det som ikke har en lykkelig slutt
Fordi døden ligger i vårlufta
Fordi også livet er verdt å leve
For å utforske tilfeldige samarbeid
Fordi det knirker i kroppen
Fordi jeg liker kyr
For å finne ut av kunstnerisk utviklingsarbeid
Fordi vi ikke slutter å lære
Fordi jeg får jobbe med Andreas og Tze Yeung
Fordi jeg ikke kan noe annet enn å fortelle
Fordi sola lager skygge på veggen
Fordi fortellinger lever lengst
Fordi Balder kan sitte i gresset og spille med terninger