Alle har noe i sine familier, heldigvis. Det er det i vår også. I går var det som en virkelighet ble knust da Trump vant det amerikanske valget. Jeg ble rett og slett deppa. Gjennom sine påviste løgner har han nådd fram til mennesker som hadde et behov for å bli hørt, tiltros for at det er, som sagt, løgner. Amerikansk politikk er en ting, og det en ting jeg egentlig ikke kan noe om. Men løgneren med den oransje luggen har også funnet sine meningsfeller i Norge.

Problemet er at han også har åpnet opp for enda mer intoleranse, gjennom sin retorikk av skitt har han åpnet døren for andre som ønsker å uttrykke sin intoleranse i tide og utide. Kvinner, innvandrere og homofile er nok en gang skyteskiver og blir gitt rollen som syndebukker for alt det som er galt i verden. Jeg har en slik en i familien. Vel familie og familie, teknisk sett er han en del av familien, selv om jeg aldri har sett på han som en relasjon.

Min avdøde far har en halvbror. Det er mye å skrive om min far, men en ting er viktig, intolerant var han IKKE! Og jeg tenker at det kanskje faktisk er en av de gode egenskapene jeg har arvet av han. Jeg har ungdomsbilder av han hvor er sammen med asiatiske som afrikanske mennesker. Halvbroren derimot…… Dessverre oppfyller han bildet av den fordommen jeg HAR av Trumps meningsfeller: ”hvit europeisk mann over femti med lav utdannelse.”

I dag så jeg på twitter overgrep i Amerika mot kvinner, muslimer og homofile. Dette la jeg ut på facebook, hvor min fars halvbror sporenstreks skrev: ” Gått og få ryddet opp”. Bare så det er sagt, disse skrivefeilene er ikke mine. Dette skriver han, vel vitende om at jeg har barn med en såkalt muslimsk innvandrer. Han må absolutt få mene at kvinner, homofile og innvandrere er en uting, der han sitter i sitt godt oppvarmede hjem i et ikke så alt for tettbygd strøk med minimalt med ihverfall innvandrere rundt seg. Men det er den ”trumpiske” ordbruken er som en kniv i min meget hårsåre holdning til slike saker. Kommentarer som dette, der ”de andre” blir fremstilt som søppel man skal rydde i trigger meg umiddelbart. Jeg tenker at hva om min sønn hvis ene og kanskje bedre halvdel blir ansett som søppel, hva slags motiver og følelser vil det sette i gang hos han. Jeg lar det ikke stå uimotsagt. Men mannen fortsetter å forsvare sin holdning i følgende to kommentarer:

“Hva mener du med dette?Det er ikke alle som vet alt vet du fort gjort og skrive feil og alle har ikke samme mening til hva vi skal bruke skatte pengene til.”

“Rydde opp Heidi det er ett dumt ord og bruke men det jeg mener er att vi etter mine øyne ikke har midler i kongeriket Norge til og hjelpe alle. Nu har Trump og hans parti sett det samme i Usa og tatt konsekvensen av det og dette vill etterhvert smitte til Europa håper jeg.Det er mitt syn Heidi så du for bare stryke meg på vennelista di.”

Nå er det jo ikke lenger bare retorikken som er farlig, men det selve tankegodset bak utsagnet. Noen bruker opp våre skattepenger og en renselse skal kommer over USA og Europa. For det første, dette med skattepenger er helt på ”tur aldri sur”, da vi har en regjering som setter ned skatten. Han bruker kongen som et argument for sine tanker, en konge som selv kommer fra en innvandrerfamilie og som ikke for så lenge siden holdt en tale i toleransens tegn. Men det verste er at han forestiller seg en bølge som skal spre seg fra USA til Europa hvor det skal ryddes opp. Assosiasjonene går både til Hitler og Breivik. Det kan godt være jeg overtolker dette og er altfor hysterisk i forhold til slike utsagn. Likevel kan jeg ikke la være å føle en uro over jeg har noen i familien som antyder offentlig at ”slike som” min sønns far og mine mange gode venner og bekjente skulle blitt ryddet bort.