Året var 2005 og vi trodde vi hadde klekket en glitrende opplevelse kalt Monstermyter. Fortellerforestillingen var på turne i Oslo. Jeg hadde hele ansvaret og tvang igjennom kanskje en del dårlige dramaturgiske grep. Vi tenkte vi skulle skremme ”skiten” av små barn, men den ene fortellingen slo den andre ihjel. Og den egentlige hovedpersonen ble et valthorn.

Neida, jeg skal ikke si at det var så ille, men det bar preg av at ”mye vil ha mer”, så vi øste på med virkemidler som i en dårlig splatter/thriller/skrek film.

Forestillingen baserte seg på følgene historier: Dheeg Dheer fra Somalia, Golem – jødisk historie fra Tsjekkia, Kali og hodene fra India, Vakre Vasilisa fra Russland, Leviathan – flere kilder og Ka Moho Ali fra Hawaii. Musikken var en blanding av rock/elektronika og klassisk musikk. I tillegg ble det brukt lydbilder. Scenografien ga et preg av å være på kafe, tre store kurver fylt med linser og bønner ble brukt til både lydbilder og objekter. Litt sånn i tide og utide.

Elevenes tegninger var en del av scenografien. Tegningene hadde de forberedt på forhånd. Det var kanskje det fineste med hele forestillingen. I tillegg til dette var forestillingen alt for lang: 50 og 35 minutter.

Noe av hensikten var at elevene skulle få fortellinger de selv kunne formidle videre, men det var jo fortellingene for kompliserte til, i tillegg var de delt i to. Så elevene fikk en halvdel tidlig i programmet og resten av fortellingen senere.

Du kan jo si at forestillingen ikke ble solgt videre i DKS. Sa jeg at et valthorn ble hovedpersonen? Valthorn er nok i en skolesammenheng, opplevd som et korpsinstrument. Elevene som selv gikk i korps, ble opptatt av instrumentetbruken under forestillingen. Jeg vet ikke om de fikk med seg fortellingene.

Mine lagspillere gjorde en kjempejobb for å følge mine avanserte ideer, Line og Trine eller Trude som egentlig heter sto tappert i det. Og dessuten er de jo dyktige.

Vel, vel, man lærer av det man engang har utsatt seg selv og andre for.

Elevenes tegninger var kjempefine.