Mandag forrige uke hadde jeg et kurs i norrøn mytologi for svenske fortellere. Det foregikk online. Jeg tenkte jeg skulle være lur og slå to fluer i en smekk. Hvorfor ikke bruke myten om Tor og Hrugne som et eksempel i kurset og de som ønsket det, kunne arbeide med myten. Da ville jeg muligens få noe nytt å tenke på jamfør enn myten.

Det var et tre – timers kurs med en herlig gjeng og det gikk rasende fort hvor jeg glemte å ta pauser. Selv var jeg helt utmattet på slutten av kurset. For når man har et kveldskurs, arbeider man også på dagtid uten å tenke på at arbeidstiden faktisk er lagt til kvelden.

Kurset fulgte den malen jeg har utviklet, mer eller mindre, enn modell som skal gjøre det lettere å få oversikt over myten man arbeider og samtidig se det som framstår som dagsaktuelt. Det er alltid en betenkt tone å arbeide med norrøn diktning, spesielt myter. Materialet har blitt brukt i sammenhenger man ikke vil assosieres med og derfor mener egen tolkning inn er viktig for å åpne fortellingen opp for andre syn.

Det første steget i malen er å se på hva slags tema man ønsker å formidle gjennom myten, for meg handler myten om Tor og Hrugne om frykt i ulike former eller faser. Frykt som ofte fører til vold.

Deretter lages det scener basert på et formular, det er faste scener som går igjen, på tvers av myter.

Det er alltid tydelig en binær kamp tilstede, samtidig som dette omhandler guder som i seg selv bærer det binære. Den binære kampen kan forstås på et abstrakt plan, en kamp mellom orden og kaos. Frykten er representert gjennom kaos og frykt handler også om å miste kontroll og få denne tilbake gjennom å skape orden. Tor i fortellingen skaper frykt, men er også selv redd når han for eksempel ser den enorme leirkjempen jotnene har laget. Det neste steget er å definere scenene som en kaos eller orden scene. Deretter arbeider jeg eller arbeidet vi i kurset med våre personlige erindringer som kunne knyttes til de ulike scenene. Dette fordi jeg mener at alle fortellinger har sitt grunnlag i erfaringer, men myten representerer erfaringer som ligger langt unna oss, derfor må vi bruke våre egne erfaringer til å forstå myten. Som Tor har jeg hatt perioder hvor jeg ønsket å skape frykt, fordi jeg visste inne noen annen måte å bli sett på, spesielt gjaldt det når jeg var tidlig i tenårene. Da kom stadig Tors åsasinne over meg.

Det var dette vi rakk i løpet av det tre-timer lange kurset.