Når du vokser opp på en øy, slik jeg gjorde, er fisk en del av kostholdet. Som barn satte jeg ikke særlig pris på det, bortsett fra makrell i tomat som da var som en kongelig rett. Nå spiser jeg fisk to ganger i uka, om jeg ikke reiser i utlandet. Ingen fisk smaker som norsk fisk. For en del år siden var jeg på konferanse i Portugal. Som en del av konferansen, skulle vi spise på små familiedrevne restauranter. Alle hadde sin helt bestemte familie bacalao, som selvfølgelig skulle serveres. Jeg spiste bacalao til lunsj og middag så og si hver dag og ble grundig lei.

Uansett, her følger det noen fiskefortellinger.

Kveita
Kilde
Nicolaisjen, O. (1887). Sagn og eventyr fra Nordland Samlede af O. Nicolaisjen. Kristiania: B. E. Hallings boghandels forlag.

En gang gikk jomfru Maria lang strandbredden. På land lå det en stor kveite så nær landet at sjøen nesten ikke gikk over den. Jomfru Maria stanset, så på den vakre fisken og sa: «Vakker fisk ligger på land.» Kveita vrengte på munnen og hermet etter henne, så både munn og øyne sto forkjærte. Da sa jomfru Maria: «Så langt du ser, så langt du ber, begge dine øyne på et kinnbein skal stå.» Og siden den gang har fisken har skjev munn og øyne på en side.

Sardinene

En fabel om fisk som oppdager en grusom sannhet.

Oterhammen
En vakker fortelling av Regine Normann

Julekveita

Et sagn om et bergtroll som mangler fisk til jul.

Fisken i havet

En opprinnelsesfortelling fra Nigeria om hvorfor fisken lever i havet.

Den takknemlige fisken

Om kraften som ligger i alle slags skapninger.

Trollkvinnen som ble fisk

En fortelling fra Amerika, om omskapelse.

Fisken

Dette er også en fortelling om kraften som ligger i en fisk.

Ønskefisken

Og avslutningsvis en liten vits.