Dette er en lang fortelling jeg har delt inn i tre deler. Her kommer andre del.

Kilde: Kurdish Folktales, Reprinted from The International Journal of Kurdish Studies (Volume QS, Number R, QYYY) with permission of the Kurdish Library in New York.
Collected by: Mohammed Hamasalih Tofiq

«Kjære deg,» sa kongen, «fortell meg hva som skjedde med kongen i øst.» «Deres majestet», sa gutten. «Kongen i øst var en konge med makt og rikdom. Han var gift med en kone som var klok. Kongen elsket sin kone høyt. Kongen eide en papegøye som han holdt i bur. En tidlig morgen sto kongen opp og fikk se en annen papegøye sitte på buret og de to papegøyene snakket sammen. Etter en stund slo den ene papegøyen ut med vingene og fløy sin vei. Kongens papegøye bøyde nakken og begynte å gråte. «Papegøye,» sa kongen, «hvem var dette som kom til deg?» «Det var min bror,» sa papegøyen. «Han inviterte meg til sitt bryllup, men som du kan se, er jeg en fange i et bur. Jeg gråter av sorg.» Kongen ble rørt av dette og sa: “Papegøye, om jeg slipper deg løs, vil du love å komme tilbake til meg.» Dette sverget papegøyen på. Så slo han ut med vingene og fløy til sitt eget land. Der var han med i bryllupet. Da han skulle reise tilbake, ga hans far ham en stikling fra et epletre. Faren sa: «Den som planter denne stiklingen med rent hjerte og bruker rent vann, vil få et eple. Dette eplet er slik at den som spiser av det, vil bli til en ungdom, uansett hvor gammel han er.»

Tidlig neste morgen våknet kongen og fikk se papegøyen som hadde kommet tilbake. Kongen gledet seg og ønsket papegøyen velkommen hjem. Papegøyen ga kongen stiklingen og sa: «Dette er en gave fra min far til deg. Plant det på den og den måten og få et eple.»

Etter noen år bar treet frukt. En natt var det storm og en sterk vind blåste ned eplet fra treet. I det samme gled en giftig slange forbi, den satte sine tenner i eplet. Neste morgen ble eplet brakt til kongen, som sa: «Kjære kone, del eplet i to, vi vil spise hver vår del for å se om papegøyen snakket sant. Om det er sant vil vi begge bli unge igjen.» En klok rådgiver tok ordet og sa: «Lenge leve kongen. La oss først gi en liten bit til et dyr, for å være sikker på at papegøyen ikke lurer oss.» Dette var kongen enig i. En liten bit ble gitt til en sau som straks falt død om.

Kongen ga straks ordre om at papegøyen skulle henrettes. Så ble kongen mistenksom på sin kone, og han sa til seg selv. «Hun må ha noe med det å gjøre.» Han ga ordre om at hun skulle henrettes.

I byen bodde det en gammel mann. Han hadde unge kvinner som tjenere, men han syntes alltid det var noe galt med dem og sendte dem vekk. Tilslutt ble den gamle mannen trett av livet og bestemte seg for å spise av kongens eple og på den måten ende sitt liv. Da han spiste eplet, begynte han å skjelve og ble en fjorten år gammel gutt.

Kongen forsto da at halve eplet var forgiftet av en slange og i all sin sorg ble han et villsvin som hans egne hunder jaget og rev i fillebiter.

Da gutten var ferdig med å fortelle, sa han: Konge, jeg sverger at hvis du ikke løslater min far, vil det skje med deg som med kongen i øst.» Kongen lo og sa: «Gutt, din fortelling er fin. La meg høre en til.» «Konge,» sa gutten, «Jeg er ingen forteller. Løslat min far, ellers går med deg som det gikk med jegeren.» «Fortell meg hva som skjedde meg jegeren,” sa kongen.