Dette er en dilemma fortelling. Kilde: Saikh Sardar m.fl. 1886. Til grunn for dilemmaet ligger en holdning om stå for det man en gang lovet.

I en bestemt by var den en ung mann og kvinne som elsket hverandre, men jenta var bortlovet til en annen. Da elskeren var alene med jenta sa han: «Min elskede når jeg er sammen med deg er jeg lykkelig. Imorgen er du en annens brud, hva skal skje med meg da?» Jenta sa: «Min herre, sørg ikke. Den natten da jeg er brud, vil jeg ikke gi meg hen til brudgommen og hans ønsker før jeg har sett deg.» Dette var deres pakt.

Da festen var over, de unge befant seg på rommet og alle andre var borte, fortalte jenta om sin pakt til brudgommen og sa hun ønsket å fullføre den. Da brudgommen hørte dette sa han: «Gå, fullfør din plikt og kom trygt tilbake.» Jenta gikk, men på veien møte hun en røver. Røveren så på henne med interesse og så at hun var en vakker kvinne som månen i den 14nde natt. Aldri hadde han sett en slik kvinne og hun var dekket av dyrebare juveler som ikke kan beskrives, og det var endeløst med gull. Røveren lot henne ikke unnslippe og sprang over henne. Hun sukket og røveren ville vite hvorfor. Hun fortalte sin historie og røveren tenkte: «Dette er ingen vanlig sjenerøsitet, ikke skal jeg skade henne.» Han sa til kvinnen: «La meg følge deg til din elsker.» Han ledet henne til hennes elskers dør. «Gå inn og vær med din elsker.» Jenta banket på døren og han som lå sukkende i sin seng sprang bort til døren og sa: «Hvem er det?» Jenta svarte: «Åpne opp. Jeg er her for å gjøre min plikt, jeg har ikke brutt pakten, jeg er ankommet».

Den unge mannen åpnet døren og møtte jenta og sa: «Mitt liv, min herkerinne og elskerinne, du er velkommen hvordan fikk du det til?» Hun svarte: «Jeg fortalte min brudgom om løftet og han lot meg gå. På veien møtte jeg denne røveren som brakte meg til deg.» Da den unge mannen hørte dette sa han: «Brudgommen er sjenerøs og har gitt deg tillatelse til å holde ditt løfte. Jeg kan ikke gjøre annerledes. Jeg løser opp løftet og nå er du min søster. Gå tilbake til din ektemann.» Og med disse ordene sendte han henne hjem.
Da jenta gikk hjemover gikk røveren foran henne og sørget for at hun kom seg hjem. Hun gikk inn og røveren gikk sin vei. Brudgommen var forbauset over å se bruden. Han tok hennes hender i sine og de satte seg på sengen. Hun fortalte han det som hadde skjedd. Da er spørsmålet. Hvem av disse var den mest sjenerøse?