I går reiste jeg til Melsomvik og holdt et foredrag for pensjonister som tilbrakte en uke med litteratur. Jeg satte meg på toget og ble tvunget til å la tankene bare strømme. Jeg tenkte på hvor de gode gamle og bråkete togene var blitt av. Her satt jeg som på et fly, trangt og med en flis av et bord. Ikke noe sted å sette føttene, for du sparket borte i en medpassasjer. Er det ikke forunderlig at togene er supermoderne, mens togstasjonene er ubemannede og står til forfall mange steder, ihvertfall føltes det slik på Stokke.

Jeg er jo nå i en alder hvor jeg kan si: ”Før, da var det tog da.” Da hørte du og følte du at du satt i et tog. Ja, det gikk langsommere, men det gikk. Og du kunne med glede tenke på at snart kom den blide dama med trillevogna. Jeg liker fortsatt å ta tog, men gjerne med litt arbeidsplass. Da må jeg vel oppgradere billetten.

På togreisen fram fikk jeg god nyhet: støtte til boken med personlige fortellinger er innvilget. Det vil si: forlaget har fått støtte til å publisere den. Jeg fikk i 2014 støtte til å skrive den, så det har tatt to år å få den ut. Da kommer den til høsten.

Vel framme i Melsomvik, ble jeg litt skeptisk da jeg så programmet. Hege Storhaug hadde hatt et innlegg tidligere på dagen, en dame hvis meninger jeg ikke har mye til overs for. Men jeg måtte riste det av, late som ingenting og ta damene (+ to menn) på 70+ med storm. Noen tok jeg med storm, noen sovnet, tre gikk da det forsto at de måtte være aktive selv. Men de fleste kom bort i pauser og etterpå og skulle fortelle om sine favoritteventyr. Underveis var det også to deltakere som fortalte historier fra krigen, om ulovlig slakting av gris og feiring på toget da det hele var over. De ønsket meg tilbake, så det var tydeligvis en suksess.

Tilbake i Oslo, hadde jeg avtalt et møte med Raluca. Raluca kom fra Romania for å delta på Seanse og for å møte folk fra ulike kulturelle institusjoner. Med meg ønsket hun å snakke om studiene ved HiOA og arbeid med muntlig fortellerkunst. Hyggelig dame med tøffe ideer.

I dag blir det to forestillinger og søndag er ”Så Farvel Da” over og slutt.