Denne fortellingen hørte jeg Emily Hennessey fortelle på en festival i Ljungby. Fortellingen er godt kjent blant fortellere, da den nettopp handler om å fortelle.

Det var en gang en konge som elsket å løse gåter. En dag fikk han tilsendt en gave. Ivrig åpnet han pakken og så at i pakken lå det tre mindre gaver. Kongen tok opp den første, pakket den opp og fant der en vakker dekorert dukke. Kongen åpnet den andre gaven. Det var også en dukke, og det samme var innholdet i den tredje. Kongen undersøkte de tre dukkene og fant ut at de var helt identiske. De veide helt likt, de luktet det samme. Ja, det var virkelig ikke mulig å skille de tre dukkene fra hverandre.

Kongen forsto at her lå det noe mer bak, dette skjulte en gåte. Men kongen kunne selv ikke finne det ut. Han trengte hjelp.

Kongen kalte på en eldre kone, de var jo kjent for å være kloke. Den krokene kona kom inn, hun studerte dukkene. Men nei, hun kunne i finne ut av betydningen av dette.

Da kalte kongen på narren. De dumme kunne ofte finne fram en uventet visdom. Narren kom, men nei, heller ikke denne kunne gi kongen svar.

Nå tilkalte kongen fortelleren, en forteller hadde jo hørt mye og kanskje det lå et svar i en fortelling fra eldre tider. Fortelleren studerte nøye de tre dukkene. Fortelleren gjorde så noe uvanlig. Fortelleren tok et hårstrå fra kongen. Så stakk fortelleren hårstrået gjennom øret på den første dukken og hårstrået kom ut det andre øret. Fortelleren sa: ”Dette er en dum dukke. Alt den hører vil komme inn et øre og fly ut det andre.” Fortelleren tok et hårstrå til. Hun førte inn hårstrået gjennom øret på den andre dukken og dette hårstrået kom ikke ut igjen, det forble i dukken. ”Dette er en klok dukke; alt den hører blir værende hos dukken.”

Fortelleren tok et tredje hårstrå og stakk det inn i øret på den tredje dukken. Der kom hårstrået ut munnen, og ikke bare det, hårstrået var krøllete. ”Dette er en forteller. Alt den hører kommer ut som en fortelling.” ”Men”, sa kongen, ”hvorfor er det krøllete. Mitt hår er rett.” ”Det er fordi en forteller alltid endrer det hun har hørt”, svarte fortelleren.