Da er det rett før et blankt ark ligger framfor deg. Du har kanskje allerede planlagt hva du skal fylle det med, kanskje du skal fortsette der du slapp? Jeg har ikke tenkt å skryte så mye av det som har vært, det er kanskje heller ikke så mye å rope høyt om.

Jeg ønsker deg et riktig godt nytt år. Og fortellingen under kan tjene som et symbol for det som skal komme.

Dette er en fortelling jeg har hørt den britiske fortelleren Sally Pommes Clayton fortelle.

Det var en gang en bonde som hadde tre barn. To sønner og en yngste datter. Nå visste ikke faren hvem han ønsket skulle overta gården. De var alle tre dyktige i sitt arbeid på gården. Faren bestemte seg for å sette dem på en prøve. Han ga dem hver en slant med penger og ba dem finne noe de kunne fylle opp en låve med.

Den ene sønnen arbeidet hardt i enga hele sommeren. Han klippet og tørket gress, så fylte han sin låve opp med høy. Den andre sønnen arbeidet på jordet med å så og høste korn, og fylte opp sin låve med dette. Men datteren tilbrakte sin tid med å gå turer og så ikke ut til å fylle opp låven med noe som helst.

Da tiden var kommet, kalte faren på sine tre barn. De gikk til den første låven som var fylt opp med høy. ”Godt ”, sa faren, ” du tenker som en bonde. På den måten kan du mette dyrene over vinteren.” De gikk videre til låven som var fylt opp med korn. ”Flott”, sa faren, ”Her er det nok til å mette både mennesker og dyr gjennom en lang, kald vinter.”

Da de kom til den tredje låven og gikk inn denne, så var den tom. Datteren gikk til midten av låven, og ba dem om å lukke dørene. Da disse ble lukket, ble det stummende mørkt i låven. Men så tente datteren et lys som hun plasserte i midten. Hele låven ble fylt med skinn fra lyset. Og mens det lyste, begynte hun å synge. Faren sa: ”Tre ganger har du fylt låven. Du fylte den med lys og lys er kunnskap. Du fylte den sang og sang er glede. Kunnskap og glede blir til visdom.”

Datteren fikk arven, men hun var vis nok til dele den med sine brødre.