Dette innlegget kommer ut mens jeg er på vei hjem fra England. Mandag, da jeg reiste nedover, begynte jeg dagen med å se den siste episoden av GOT. Det blir et savn å ikke følge den mer. Og med den slutten, vet jeg ikke om jeg orker å se alle episodene en gang til. Men jeg gjør vel det, en gang i året tenker jeg.

Trøsten er at det fortsatt finnes mange fortellinger å ta av, her er en som kanskje er det nærmeste jeg kom av funn på dataen. Noe som har et lite snev av GOT.

Kilde: Fornaldersaga
Frøya var den vakreste av alle kvinner, elsket av alle, også Odin. Hun hadde sitt eget hjem og det ble sagt at om døren var lukket og låst, så var det ingen som kunne komme inn mot hennes vilje.
En dag da Frøya var ute og vandret kom hun til en åpen stein hvor dverger smidde et smykke av gull. Det var nesten ferdig. Frøya syns smykket var vakkert og dvergene syntes Frøya var vakker. Hun ville kjøpe smykket av dvergene og tilbød gull og sølv og andre kostbarheter. Dvergene sa de ikke manglet rikdommer. De har hver sin andel av smykket og de ville selge sin del og betalingen var at hun tilbrakte en natt med hver av dem.
Slik ble det. Da det var gått fire netter og alle betingelser oppfylt, gikk Frøya derfra med sitt smykke. Hun gikk rett hjem og sa ingenting om dette til noen, som om ikke noe hadde hendt.
Det var en mann som het Farbaute. Han var gift med Laufey. Hun var slang og spinkel og ble kalt for Nål. De hadde en eneste sønn ved navn Loke. Han var ikke stor av vekst, men hadde en skarp tunge og var snarrådig. Han var listig allerede i ung alder og derfor ble han kalt Loke den lumske. Han dro til Odin i Åsgard og ble hans mann. Loke fikk med seg alt som foregikk og han var ikke sen om å fortelle Odin det.
Loke hadde fått med seg hvordan Frøya hadde fått smykket og hva hun hadde betalt for det. Dette fortalte han til Odin. Da Odin fikk vite dette, ba han Loke om å skaffe smykket til han. Loke sa at dette var helt umulig, for ingen kunne komme seg inn i Frøyas hjem mot hennes vilje. Men Odin beordret han avsted og ba han ikke komme tilbake før han hadde skaffet halssmykket.
Loke gikk surmulende vekk. Og det er å fortelle at mange gledet seg når tingene fikk imot Loke. Han dro til Frøyas hus, men der var det låst. Han forsøkte å komme inn, men det var nytteløst. Nå var det blitt kaldt og han begynte å fryse. Han forvandlet seg til en flue og fløy rundt alle låser og sammenføyninger, men fant ikke noe hull som han kunne slippe inn. Men opp under takmønet fant han et, så lite at knapt en nål kunne stikkes igjennom. Dette hullet krøp han inn. Alle lå og sov og han fløy til Frøyas seng. Han så hun hadde smykket på seg. Hun lå på låsen. Loke forvandlet seg til en loppe. Han satte seg på hennes kinn og bet, så Frøya våknet og snudde seg og sovnet igjen.

Loke tok loppehammen av og hektet smykket av Frøya, han låste opp husdøren og gikk til Odin med smykket.

Da Frøya våknet neste morgen, så hun at døren var åpen, men ikke ødelagt. Hun oppdaget at smykket var borte. Hun forsto hva som hadde skjedd. Hun kledde seg og gikk inn i hallen til Odin og sa: «Det var ondt av deg å stjele mitt kostbare smykke.» Hun ba om å få det tilbake.
Odin sa at hun skulle få det tilbake om hun sørge for at to konger, som hver hadde tyve konger under seg, ble uenige og kjempet mot hverandre. Så snart de falt, måtte de reise seg og kjempe videre. Helt fram til den dagen kom, da kom noen som hadde mot til å stoppe kampen ved å drepe dem alle og fridde dem fra den tvang og plage som fulgte dem.
Dette gikk Frøya med på og hun fikk smykket tilbake.

Comments

comments