Her en dag la jeg ut følgende melding på facebook:

”Hvorfor heter du det? Heidi heter jeg fordi det var en karakter i en bok om en jente i alpene. Det er ellers ingen forbindelse mellom den karakteren og meg og ikke er jeg et fjellmenneske. Mimesis er resultat av en infantilt øyeblikk, en narsissistisk handling på en dag jeg ønsket oppmerksomhet. Så jeg diktet en fortelling, sendte den til myndighetene og fikk navnet godkjent. Forøvrig oppkalt etter min avatar. Og du da?”

Det er knyttet til fortellerforestillingen i april. Og jeg fikk svar, morsomme, varme fortellinger om navn. De følger her.

Kari
Glad for jeg fikk navnet Kari Ebba , Ebba var en søster av din bestefar . Din bestefar ville først ha kalt meg Lisbeth , men syns jeg er glad for det navnet jeg har , ja du husker jo Heidi hos bestefaren i Alpene og en bestefars jente var du , deres første barnebarn.

Irene
Jeg Åshild Irene, oppkalt etter Åse og Ingemann, farmor og farfar. Synes det er litt rar oppkalling. Irene betyr fred og Åshild stridsgudinne.

Hans Petter
Jeg skulle ha blitt kalt Maria etter min farmor, men noe gikk galt. Har aldri fått noen begrunnelse for hvorfor det ble HP!

Irene
Dagny
Anne etter fars slekt, Dagny etter min mormor. Eva fordi jeg var den førstefødte, Flengstad, etter min morfar, brannmesteren, og til slutt Mikkelsby som er gårdsnavnet der faren min kommer fra. Gjett om det var flaut første skoledag!

Hilde
Hilde Johanne etter mine to bestemødre og en tante – Hansine, Johanna og Hilda. Min tante Hilda sa alltid: «Vi Hilder».

Dag
Dag etter Dag Hammerskjöld til tross for streng formaning fra presten om å kalle meg Bjørn Johannes etter farfar og morfar.

Miriam
Offisielt heter jeg Miriam, men jeg har alltid skrevet det selv som «Myriam», slik mine foreldrene ville ( fikk ikke lov fordi i Bibelen sto det med «i»). Men jeg måtte slutte når jeg kom til Norge, her uttaler dere «y» og «i» som to forskjellige lyd og plutselig ble navnet mitt litt rar på norsk!

Anne
Det ble Anne på meg fordi min søster 14 mnd før fikk navnet Kari etter vår farfar Kaare. Og da tredje jenta i rekka kom begynte de vel å gå tom for forslag.

Anna
Egentlig skulle jeg hete Ann Kristin, men fordi vi har så langt etternavn og fordi pappa sa at så mange stavet det feil, syntes han at jeg måtte ha et enklere fornavn. Dermed ble jeg oppkalt etter bestemoren min, Anna.

Kate Iren
Alle vi tre søsken er oppkalt etter våre foreldre, Kåre og Ingeborg. Min eldre bror heter Kai Inge og da min yngre søster kom bestemte de at min mor skulle få første navnet så da ble det Inger Kari.

Guri
Eg er oppattkalla etter far min si yngste syster Guri, som døydde berre 20 år gammal av polio kring 1930. Ho igjen var oppattkalla etter si tippoldemor, mi tipp- tippoldemor, Guri Aasen, mor til Ivar Andreas Aasen…..han med nynorsken.

Øystein
Muttra likte visst Øystein og grunnga det heile med at det er ‘t’ både i Petter, som er bestefader’n sitt navn, og Øystein. Derfor er eg oppkalla etter an bestefar.

Julianne
Jeg er oppkalt etter bestemor på farsiden, selv om det er litt uklart om hun het julianne eller julianna! Denne oppkallingen har ført til at jeg, selv om jeg er yngst av fire jenter, har endt med å arve både et rosemalt treskrin og en gammel brudesølje, bare på grunn at navnet!

Line
Line ble jeg, etter oldemor Nikoline. Skulle jo vært Nikoline, det er er kulere navn. (Men i gamledager røkte jeg så mange sigaretter, så da hadde det kanskje blitt Nikotine?)

Per Jostein
Bestemødre… Petra og Johanna. Mor, Svanhild ville jeg skulle hete Sverre, far Bjarne ville at jeg skulle hete Bjørn. De blei ikke enige. Far foreslo bestemødre. Bror heter Sverre..

Hege
Har hørt at min mor ville oppkalle meg etter hennes bestemor, Karoline, men min far synes det var et «gammel dame navn» . De tenkte Hege er originalt og fint… Og så oppdaget de at jeg visstnok var meget populært på 70- tallet… Lever godt med Hege, men hadde vært stas med Karoline også.

Hanne Bergliot
Mor og far skulle liksom være «fri» fra slektsbånd da jeg fikk navn. I magne het jeg Nils Petter Ole Johannes, men da det passet dårlig på en jente ble det Hanne. De sa alltid at Hanne «bare var fint», men hvem lurte de egentlig? Fars eldste søster het Hanne Marie, var 20 år eldre enn ham, jordmor da han ble født,- emigrerte til USA og ble Mia, men har alltid vært en «formor» for meg. Og jammen ga de meg navnet Bergliot etter mormor også, men uten å fortelle det til folkeregisteret. Mormor var døpt Bergliot, men aldri ble kalt noe annet enn Lulla – ikke engang på gravsteinen! Jeg har alltid likt at jeg fikk navnene fra flotte damer før meg, og ga Bergliot videre til datteren min også.

Kristin
Eg skulle heita Torbjørn, Johannes, Kristian eller Andreas – trur eg det var. Evt Ingebjørg. Då eg kom, såg dei straks at eg ikkje var Ingebjørg, men Kristin. Søstra som kom etter heiter Ingebjørg. Mor hadde lese Kristin Lavransdatter kort tid før eg kom. Kan vera ein samanheng. Deu fire søskena som kom etter meg har slektsnamn, ikkje eg…

Neda
Min far seilte land og strand i et skip kalt Arya Neda mange år før han fikk meg.

Ingeborg Margrete
Ingeborg er etter min farmor. Og da vi satte opp stamtre på farssiden, oppdaget jeg at hun igjen var oppkalt etter sin oldemor – også videre bakover! (Delvis med formen Ingebjørg.) Så en eller annen Ingeborg eller Ingebjørg – antakelig fra Setesdal, har bidratt til at jeg har akkurat dette navnet! Magrete er etter mormor. Navnet finnes på gresk og persisk, den persiske varianten er: Morvarid. Det betyr perle og kom antakelig først fra Sanskrit.

Om du vil formidle din navnhistorie, legg det gjerne i kommentarer nedenfor.