Her kommer noen tips til fortellinger du kan fortelle for barn i barnehagealderen. Man kan merke seg at dyr er gjerne hovedkarakteren i fortellinger for barn. Noen burde faktisk undersøke hvorfor det er så lett å ty til dyr som karakterer i formidling til de yngste lytterne. Når du trykker på titlene til fortellingene, kommer du til selve fortellingen.

Hanen og katten som bodde i en jordhytte

Dette er et folkeeventyr nedtegnet av Sigrid Undset som hun selv hørte i sin barndom. I fortellingen møter vi hanen og katten som et samboerpar. Kongen fratar dem en verdifull gjenstand og hanen legger ut på en revolusjonær reise for å hente tilbake gjenstanden. Han reiste fører til et protest tog mot kongen. Fortellingen inneholder elementer som gjentas, som barna kan være med på å gjenta. Dyr er hovedkarakterene og her kan barna være med på å gjette hvilke dyr hanen møter på sin vei. Folkeeventyret holder også med de som tilsynelatende er de svakeste og som på tross av det, eller kanskje nettopp på grunn av det, vinner over makta tilslutt.

Lusa som aldri ble mett

Dette er et pakistansk regleeventyr samlet inn av Naweed Amjad. Som fortellingen over, blir også her elementer gjentatt, men i mye hyppigere fart enn over. Her er hovedpersonen en antihelt og fortellingen leker med våre fantasi, spesielt med tanke på størrelser. Det konkrete blir abstrakt og slik egnet for begrepsdannelse.

Da myggen laget bråk

Som de andre fortellingene, inneholder også dette folkeeventyret gjentakelse av elementer. Det fascinerende med denne fortellingen er at den forklarer et fenomen, noe som alltid fanger oppmerksomheten til yngre lyttere, for er det man forteller faktisk sant?

Musas giftermål

Denne etiopiske fortellingen kan man markere med ordet «søt». Den forteller noe om naturens krefter og at alt har en sammenheng. Dessuten formidler det at det er ikke nødvendigvis størrelsen som forteller om et individs styrke.

Alle sammen

Dette er en fortelling fra Nigeria jeg selv forteller for denne aldersgruppen. Som en av fortellingene over forklarer den hvorfor noe har blitt som det er. I dette folkeeventyret står hovmodet for fall.

Anansi og skilpadda

Anansi er en karakter man finner i vest-afrikanske, karibiske og amerikanske fortellinger. Denne, av og til halvt edderkopp og halvt menneske og av og til edderkopp, er en lurendreier og som alltid ønsker å mette seg selv før han eventuelt hjelper andre, slik som i denne fortellingen. Du kan lese mer om lurendreieren her

Kyllerylle og verden som faller sammen

Selv syns jeg dette er et morsomt regleeventyr. Fortellingen forteller noe om hvor hysteri kan spre og balle på seg. Det hele begynner med den lille kyllingen som får noe i hodet og tror at hele verden faller sammen, at Armageddon er rett rundt hjørnet. Du kan lese om regleeventyr her

De tolv månedene

Her er et folkeeventyr med menneskelige karakterer. For så unge lyttere, ville jeg har forenklet fortellingen noe, iallfall sett på ordvalget. Denne fortellingen er et undereventyr, det vil si at det inneholder en tydelig hovedperson som må ut på en reise og som har gode hjelpere.

Kongen i månen

Dette er et nokså ukjent norsk folkeeventyr. I folkeeventyret møter vi en gutt som er usedvanlig sterk og en kongen som må betale gutten på en uvanlig og kanskje fatal måte.

Kongens elefant

Dette er en fortelling jeg har fått muntlig overlevert av Issaka Sawadogo, Burkina Faso. Fortellingen er relativt kort og kan egne seg sammen med andre fortellinger. I fortellingen får vi høre om hvordan det kan gå om man ikke sier rett ut det man burde fortelle.

Dette var et lite utvalg av fortellinger for barn i barnehagen. Det finnes selvfølgelig flere fortellinger, men denne lille samlingen kan gi deg et pekepinn på hva som kan egne for lyttere i den alderen.