Da er det desember og som tradisjon her på bloggen, en fortelling for hver dag mot jul. Jeg har hentet fram fortellinger lagt ut på bloggen for noen år siden.

Dette er en fortelling jeg har funnet i fotnoter i Norsk Eventyrbibliotek. Fortellingen har jeg satt sammen av to fragmenter. Begge fragmentene er nedtegnet av Jørgen Moe.

Det var tre unge menn som snek seg ut på nattestid. De løp over kirkegården. Mens de løp der, ropte en av de unge mennene: “Alle må betale for sine gjerninger.” I det samme han hadde sagt disse ordene ble han til en statue av stein. Der på kirkegården ble han stående i årevis.

En ny prest begynte sitt virke i kirken. Han oppdaget statuen og fattet interesse for den. Han flyttet den inn i kirken. Så var det gudstjeneste på julaften. Midt i gudstjenesten lo statuen. Overrasket spurte presten: «Hvorfor ler du?»

Statuen svarte: «Jeg ler fordi Gamle Erik sitter på nederste rad og skriver ned navn på alle de som sovner i løpet av preken. Men kalveskinnet han skriver på er for lite. Han prøvde å strekke det ut ved å bite i den ene enden, mens han dro i den andre. Han mistet taket og slo hodet i veggen.»

Deretter fortalte den unge mannen sin fortelling. Straks fortellingen var ferdig, sprakk statuen og den ble til støv.

Du kan kjøpe en fortellerbok, info her

Ønsker du oppdaterte nyheter om muntlig fortellerkunst, kan du melde deg på nyhetsbrev her