Her er noen ideer på å finne fortellinger fra eget liv, de såkalte personlige fortellingene.

En personlig fortelling er en fortelling som blir fortalt av en forteller hvor fortelleren er protagonist i fortellingen (Miller, 2009, s. 69) og fortellingen bygger på en episode/erfaring i fortellerens liv (Miller, 2009, s. 72).

Du kan lese mer om personlig fortelling her, artikkelen heter «Fellesskapet løfter minnet» og er skrevet av meg.

Men hvordan finne fortellinger fra eget liv? Her følger noen ideer som du kan bygge videre ut til en fortelling.

Deg selv fortalt

Få fortellinger om deg selv fortalt. Spør familie om din egen barndom og venner om hva de husker om en felles opplevelse dere har vært igjennom.

Fortellinger fra kjøkkenet
Fordi kjøkkenet uansett er et arnested for fortellinger, ta tak i den erfaringen: La det sanselige anarkiet herje som hvordan det luktet fra kjøkkenet, hvordan det ser ut. Du trenger ofte å mette minnet med flere minner, så vi kan legge til lyden av radio. Radioen er ofte på kjøkkenet. Ikke bare en lyd, nærmere bestemt en nyhet du husker du hørte på radioen. Selv husker jeg da jeg hørte nyheten om Elvis Presleys dødsfall. Her har du to minner som skal arbeides videre til en fortelling.

Møter

Fortell om noen du møtte. Det kan være et møte med en lykkelig eller ulykkelig slutt.

Huskeliste
Se om følgene stikkord kan vekke en fortelling i deg.
Elektrisitet, ovn som det ble laget mat på, favorittmat, mat du ikke likte, hvor spiste dere, hvem var tilstede ved måltidene, spesielt måltid, sykdommer, syk på et ubeleilig punkt, lege, hvordan kom du deg rundt – transportmidler, første bil, lang reise, en reise du ikke vil gjøre igjen, hva slags foreldre, søsken, lure hverandre, ansvar hjemme, noe du ikke fortalte dine foreldre, underholdning, leker dere lekte, kino, hobby, hvordan feiret du bursdag, jul, presanger du fikk, favoritt leketøy, sykkel, hva slags klær gikk du i, favoritt klesstøy, sko og første kyss.

Det året du ble født
Finne historiske hendelser knyttet til ditt eget fødeår. Se videre på mote, musikk som ble spilt, kjente folk som ble født samme år, eller som døde det året. Dette skriver du ned og kan senere brukes som en database for fortellingen om deg selv. Kanskje du til og med får ideer til fortellinger gjennom å søke på dette.

Husker du
– det pinlige øyeblikket
– du måtte unnskylde noe du ikke hadde skylden for
– en gang da du nesten havnet i trøbbel
– er det noe personlig og/eller fysisk du har arvet
– den største løgnen
– en sannhet du ikke kan fornekte
– du rakk ikke og kom ikke i tide

Stasjon, situasjon og assosiasjon
Jeg er av den sorten som sørger for ¨å ha god tid når jeg skal reise et sted. Da blir jeg ofte sittende på en eller annen tog – eller flystasjon.
Sitt på en stasjon og «stirr». Ha et notatark som er delt i to med en markert strek i midten. På den ene siden skriver du ned det du ser, på den andre hvilke assosiasjoner det gir deg. Som følgende:
– en mann vagger ut av en kiosk, han er nærmest sommerkledd og magen disser over olabuksa – ender vugger, om våren når de har funnet hverandre kan du se Fru And vugge foran Herr And, nesten som om de er handletur.
– En ung kvinne sitter og sover, sekken er plassert på fanget så den fungerer både som støtte og beskyttelse – sorgens kjele, en fortelling om bearbeidelse av sorg.

Huset du vokste opp i
Tenk på huset der du vokste opp. Let i minnene dine og tenk på en spesiell hendelse fra barndommen i det huset. Om det er enklere, kan du lukke øynene mens du prøver å huske. Var huset i byen eller på landet, var det et stort hus eller et lite hus? I hvilken periode levde du i huset? Var det en hage? Var det et gjerde? Hvordan så fasaden ut? Hvordan var utgangsdøra? Hvilken farge var det på huset? Ser du noen spesielle detaljer? Gå så inn i huset. Se på huset og bit deg fast i det du husker. Var det en gang i huset? Hvordan var rommene i huset? Se på kjøkkenet: Husker du det? Osv.

Milepæl klær

Gå igjennom livet ditt sittende med et ark framfor deg og skriv ned det du kommer på av klær du hadde på deg ved: bursdager, jul, 17. Mai, konfirmasjon, bryllup og så videre.

Ord som forsvant
Hva husker du knyttet til følgende ord
Stensil
Fusk
Gjøn
Ransel
Frikvarter
Kolonialvarer
Omforlatelse
Formiddagsmat
Regnemaskin
Portemone
Pokker
Vederkvegelse
Dåsemikkel
Sludder
Drosje
Pike
Fjernsyn
Klosett
Adjø
Værelse
slubbert
lømmel
ekspeditrise
Artig
Vitterligen
Visserligen
Brunkrem
Efterladenskaper
Bankbok

Første gang
Min første kjole
Mitt første kyss
Den første bursdagen
Den første skoledagen
Mitt første kosedyr
Min første sjokolade
Min første sykkel
Mine første ski
Min første svømmetur
Min første julegave
Min første «sove borte» natt
Min første forelskelse
Min første reise
Min første «kunstneriske» opplevelse
Min første bok
Mitt første musikk favoritt

Lykke til i jakten på den gode fortellingen.