Det er fredag og femtende desember og jeg kjenner brått julestresset. Jeg har en stor jobb som jeg ikke kunne si nei til, samle fortellinger til et av de store teatrene i byen. En jobb som ødelegger noe av juleforberedelsene, samt at det nå er tid for å lese eksamener. Og i tillegg må jeg levere et manus innen 17. Desember. Ja, jeg kan fint fylle dagene. Jeg gleder meg til romjula, for å si det sånn.
Her er dagens fortelling!

Den grå hoppa

Dette er en tradisjonell norsk fortelling tilpasset anledningen.

En gammel grå mann som het Skjeggete Bruse hadde rødt skjegg, 12 sønner og en grå hoppe. De ble invitert bort i jula. Skjeggete Bruse og hans 12 sønner steg opp på den grå hoppa og red gjennom snøen.

De nådde havet dekket av is, og de red over isen. Den grå hoppa skled, falt og brakk ryggen. Skjeggete Bruse tok sin stokk, og med denne laget han en ny rygg til hesten. Skjeggete Bruse og hans 12 sønner steg opp på hesten igjen og ​​fortsatte til de kom til gården og feiret jul der.

Da festen var over, var vinteren over og våren var der. Skjeggete Bruse og hans 12 sønner ønsket å dra hjem, men når de kom ut av huset kom det en vind som forvandlet til seg en storm. 
Skjeggete Bruse fikk noen støv i det ene øyet. Skjeggete Bruse og hans 12 sønner kunne ikke finne den grå hoppa. Støvet i øyet plaget Skjeggete Bruse, så en av hans sønner kikket inn i øyet, og han plukket ut støvet som ble plaget Skjeggete Bruse. Det var ikke noe støv, det var den grå hoppa.

Nå kunne de ri tilbake. Pinnen i hestens rygg, hadde forvandlet til et tre. Da de red tilbake, fikk treet blomster og da de kom nærmere hjemmet, kunne Skjeggete Bruse og hans 12 sønner nyte frukten av treet. Da de omsider kom hjem, ble de invitert bort i jula. Skjeggete Bruse og hans 12 sønner steg opp på den grå hoppa og red igjennom snøen.