Kilde: Sagn og eventyr fra Nordland, Nicolaisen, Kristiania 1887.
Det var en gang to gutter som hadde lyst til å bli spillemenn. De hadde blitt fortalt om man vil lære denne kunsten til gangs skulle man julenatten enten sitte i en korsvei eller sove i en mølle med en fårehov i hver hånd. En julekveld bar det da i vei, og fårehovene glemte de naturligvis ikke hjemme.

En tredje, som hadde fått nyss om det, begav seg i forveien til mølla for å se hvordan det ville gå og gjemte seg der. Da begge guttene kom inn i mølla, satte de seg ned på hver sin krakk og tok til å spille. Den ene fårehoven brukte de som fiolin og den andre som bue. Da de hadde holdt på med det en stund, sovnet den ene. Den andre ble lei av å gni med hovene, så han tok til å skjære store stykker av dem som han spiste. Etter hvert sovnet han også. Han som hadde gjemt seg, ble også søvnig, men han kjempet imot.

Etter en stund var det noe som grep tak i han, hev han ut av mølla og ned i fossen. Han gikk opp av fossen og inn i mølla igjen og gjemte seg. Men på nytt ble han kastet ut. Han ga seg ikke og gikk inn igjen. Dette skjedde en tredje gang og gutten tenkte: «Alle gode ting er tre», sa han, «og nå ha jeg blitt kastet ut tre ganger og jeg får vel sitte resten av tiden i fred om jeg ikke er en ulempe for den som har noe å gjøre i mølla.» Med nød og neppe, slet han seg inn og forslått var han så hvert bein verket som om det var knust.

Da det led ut på natten, kom det noen inn som gikk bort til de sovende spillemennene. Først la han hendene på han som ikke hadde spist av sine fårehover og strøk han over hendene og sa:
«Den med kjøtt på, skal lære både note og å slå.»
Til den andre sa han:
«Den uten kjøtt på, skal lære note, men ikke å slå.»

Da de våknet om morgenen, var fårehovene blitt til to fioliner. Den ene ble dyktig til både å dikte toner og til å fylle dem, den andre ble en fin tonedikter, men spillemann ble han aldri.

Ønsker du å ta et fortellerkurs, mer info her.

Du kan kjøpe en fortellerbok, info her.

Ønsker du oppdaterte nyheter om muntlig fortellerkunst, kan du melde deg på nyhetsbrev her.

Comments

comments