Det er bare en dag til nyttårsaften, kanskje festens dag over alle fester. Og det er kanskje noen som begynner allerede i dag, siden det er lørdag.

Her følger en fortelling for anledningen:

Kappen på fest

Nassredin Hodja fikk høre at emiren holdt en bankett i nærmeste by og alle var innbudt. Hodja gav seg av sted til banketten så fort han kunne. Da seremonimesteren fikk se han i hans ødelagte kappe, ble Hodja plassert på den mest bortgjemte plassen, langt fra det store bordet der de viktigste gjestene ble servert.

Hodja så at det ville ta minst en time før maten kom fram til hans plass og da ville det vel kun være rester som ble servert. Så han reiste seg og gikk hjem.

Vel hjemme, kledde Hodja seg opp i sine vakreste klær. En kappe av sobel og en turban. Så dro han tilbake til festen. Straks emirens herolder fikk se dette strålende synet, begynte de å slå på velkomsttrommen. Kammerherren kom selv ut av palasset og ledsaget Hodja til en plass nesten helt inntil emiren. En tallerken med vidunderlig mat ble raskt plassert framfor Hodja.

Hodja tok maten og gned den inn i turbanen og kappen. Alle gjestene stirret med både nysgjerrighet og vemmelse på Hodja. Emiren kunne ikke dy seg og sa: Jeg er nysgjerrig på dine tradisjoner og vaner som er helt nye for meg.

Hodja svarte: Det er ikke noe spesielt med dem. Kappen fikk meg opp hit og ordnet det slik at jeg fikk mat. Den har da fortjent sin porsjon?