Jeg har stor sansen for fortellinger som leker med begreper og vår forutinntatthet. Jeg tror det kan ligge en del begrepstrening i slike fortellinger og her kommer en fra jødisk tradisjon.

En gang var det fire døde mennesker som var ute og gikk. Den ene var blind, den andre døvstum, den tredje var lam og den fjerde var naken.

Den blinde fikk øye på et tre som bugnet over av epler. Han sa til den døvstumme: «Be vår lamme venn om å klatre opp i treet og plukke epler til oss.» Den lamme mannen klatret opp i treet og kastet ned et forkle fylt med epler til den nakne mannen.

Da dette var gjort gikk den blinde mannen videre. Han gikk til han kom til et marked, hvor det var så fullt at markedsbodene sto en kilometer fra hverandre. Han gikk opp til en bondekone og sa: «Jeg ønsker å kjøpe en gås!» Hun svarte: «Det blir 20 gullmynter for kalkunen.» Den blinde mannen kjøpe anda.

Da fikk han øye på en kone som solgte fisk. Fisken veide minst tjue kilo. Da han plukket opp den ene fisken var det ingenting der. Han bar den hjem til sin kone og sa: «Kok denne fisken.» «Det skal jeg,» svarte hun, «Jeg skal koke fisken om du kan finne en kjele så stort som et fingerbøl slik at jeg kan helle opp i tre kilo med mel.» Han fant en kjele så stort som et fingerbøl med plass til tre kilo hvetemel og i den kokte hun fisken.

Men jammen var mannen frekk, han tok hodet til fisken og åt det. Kona måtte nøye seg med halen. Halen er enden, enden er slutten og det er fortellingen også.