Kilde: Latin-American folktales, John, Bierhorst.

Det var en mann som lurte på om hva han skulle arbeide for å bli rik. En dag sto døden framfor han og sa: ”Jeg skal ta meg av deg. Jeg skal gjøre det om til en lege. Du vil kunne helbrede syke ved å legge hånden på dem og om du ser meg stå ved foten av sengen, vil du vite at det ikke er noen problemer. Men om jeg befinner meg ved hodet, da er det ikke noe håp.”
Mannen reiste til byen og begynte å praktisere sin kunst. Tiden gikk. Han helbredet mange og ryktene spredte seg om denne legen som gjorde mirakler. Nyhetene nådde kongen og hans datter var meget syk. Kongen sendte bud på doktoren.
Da doktoren ankom, sa kongen: ”Min datter er i ferdig med å gi opp. Redd henne, og du skal få både henne og det halve kongeriket. Om hun dør, vil du bli hengt.” Mannen gikk inn til kongsdatteren, men så døden sitte ved hodet av sengen. Han tenkte: ”Dette er katastrofe. Jeg vil bli hengt.” Men så fikk han en ide. Han snudde senga slik at døden satt ved hennes føtter. Døden som så han var blitt lurt, forlot rommet.

Da kongsdatteren ble frisk holdt kongen sit løfte og ba mannen komme tilbake dagen etter for bryllup. Men da han gikk ut av slottet, grep døden han i armen og sa: ”Du blir med meg.” Han tok han til himmelen og viste han store områder med små oljelamper. Døden sa: ”Ser du alle disse lampene? Disse er livene til alle menneskene, og denne som er i ferd med å slukne er din.”
Da sa mannen: ”Det er greit. Men gi meg femten minutter, så skall jeg fortelle en fortelling. Dette gikk døden med på og mens han fortalte så han seg rundt og fant litt lampeolje som han helte på sin lampe slik at den fortsatte å brenne. Og for alt jeg vet, brenner den dag i dag.