Joha er en jødisk lurendreier det finnes en rekke fortellinger om. Fortellingene strekker seg fra barndom til voksen mann, og noen ganger er han lur, og andre ganger går han i sin egen felle.

Joha kom hjem en dag og sa til sin far: “Far, jeg har forelsket meg i slakterens datter, og jeg ønsker å gifte meg med henne.” Faren så alvorlig på sin sønn og sa: “Nei, min sønn, du kan ikke gifte deg med slakterens datter!” “Hvorfor ikke?” ville Joha vite. “Det er fordi hun er din halvsøster!” sa faren. Joha avfant seg med det.
Et par uker senere kom Joha hjem og sa til sin far: “Far, du hadde rett! Jeg har truffet en vidunderlig kvinne. Melkemannens datter, henne ønsker jeg å gifte meg med så snart som mulig.” “Nei, sønn”, sa faren, “du kan ikke gifte deg med henne!” “Hvorfor ikke?” ville Joha vite. “Hun er din halvsøster!” sa faren.
Det gikk en måned og Joha sa til sin far: “Far, nå har jeg truffet den aller beste! Bakerens datter skal jeg gifte meg med!” “Det går ikke”, sa faren, “hun er din halvsøster.” “Hun også?!” sa Joha og begynte å gråte.

Moren fant Joha gråtende og ville vite hva som var i veien. Joha sa til henne: “Jeg ønsket å gifte meg med slakterens datter, men far fortalte at hun er min halvsøster. Jeg ønsket å gifte meg med melkemannens datter, og far fortalte at også hun er min halvsøster. Nå traff jeg endelig den jeg virkelig vil gifte meg med, bakerens datter, men selv hun er min halvsøster. Hvor vil dette ende? Hvem kan jeg gifte meg med?” Moren sa til han: “Kjære sønn, ikke fortvil. Du kan gifte deg med den du ønsker! Din far er egentlig ikke din far.”