I femti år var Ansa konge i Calabar. I sin tjeneste hadde han en trofast katt og rotte. Kongen var en sta mann, men han var meget glad i katten som hadde vært i hans tjeneste i mange år. Rotta som var meget fattig, forelsket seg i en av kongens tjenestejenter, men han kunne ikke gi henne noen gaver, for han hadde ingen penger.

Tilslutt kom han på kongens skattkammer, så på nattes tid og fordi han var nokså liten, hadde han ikke store vanskeligheter med å lage et lite hull i taket og kom seg inn i skattekammeret. Der tok han noen frø og noen perler som han ga til sin kjæreste.

På slutten av måneden skulle katten ta seg av oppgjøret, telle over kongens eiendeler, og han fant ut at det manglet korn og perler. Kongen ble rasende og ba katten om en forklaring. Men katten kunne ikke gjøre rede for tapet, inntil en av hennes venner fortalte henne at det var rottas skyld. Den hadde stjålet for det trengte gaver til sin kjæreste.

Da katten fortalte det til kongen, kalte han på tjenestejenta og flådde henne. Rotta fikk katten ta seg av, de begge mistet stillingen sin. Katten ble så rasende at den drepte rotta og siden den gang, hver gang katten ser en rotte dreper hun og spiser den.

FOLK STORIES
FROM
SOUTHERN NIGERIA
WEST AFRICA
BY
ELPHINSTONE DAYRELL, F.R.G.S., F.R.A.I.
DISTRICT COMMISSIONER, SOUTHERN NIGERIA
WITH AN INTRODUCTION BY
ANDREW LANG
1910
published by Longmans, Green and Co.