Denne stien har jeg gått mange ganger. Stien leder til et sted som ble til en strand fordi vi brukte den som det. Hver dag gjennom sommer etter sommer har jeg vandret der, sammen med Jannicke, min bestevenninne da vi lærte oss å svømme, med egne barn som skulle lære seg å svømme. Nå med hund som lærer seg å like å svømme.

Stien er spennende den første halvdelen av sommeren, men så uendelig kjedelig den andre, fordi da kjenner du hver rot og hver busk, huggormene du er redd for viser seg ikke å bruke den allikevel og sola bader den i varme når du går hjem fra stranda. Likevel går jeg den igjen, dagen etter.

Nå er det ikke så mange som bruker stien lengre, den vokser igjen. På den ene siden av stien er det i ferd med å bli en urskog. Hvor ble det av det å gå langsomt?

I folkeeventyrene hender det at man rir en hest eller seiler et skip, men som oftest går man. Ja, det ligger en romantikk i det å gå, eventyret rommer ikke bilen eller sykkelen. Når du går, kan du nemlig reflektere, beina trenger ikke hjelp av en bevisst tankekraft for å kunne gå. Vi har siden barndommen automatisert det å sette en fot framfor den andre uten å gi det en kontekst av en tanke. Vi snubler riktig nok en del, men det er fordi vi trenger å ha noe å fortelle om. Saken er den at når du går, ser du. Derfor går Askeladden, han går fordi han skal fylle lommene med ubrukelig gjenstander slik at han kan vinne et kongsrike. Han går fordi han skal treffe på venner som kan hjelpe han. Om han hadde kjørt bil, ville han ha reist forbi. Da spiller det ingen rolle om han har bedre tid.

Jeg kjører ikke bil, mange ganger ergrer det meg at jeg må drasse rundt på matvarer. Men jeg klarer meg, jeg har klart meg på turne, med barnvogn på buss mellom skoler i Telemark. Men det er med nød og neppe, det er nesten som jeg blir opplevd som umenneskelig bare fordi jeg ikke kjører bil. Utgårds Loke sier i en norrøn myte at ingenting er raskere enn tanken, så hvorfor skal jeg løpe om kapp med den?

Da er det best å gå, for da har jeg tanken som følgesvenn.