Rundt denne tiden i 1590 ble Anne Pedersdatter dømt som trollkvinne og brent på bål i Bergen. Blant annet hadde hun like før, tre dager på rad, brukt tjenestepiken sin som hest og ridd henne til heksesamling. Den trettende desember var en dag fylt med overtro. Denne dagen vil, ifølge folkloren, ha den aller lengste natten i året. De fleste i dag forbinder nok denne dagen med tente lys. Jeg husker to ting, den store frykten for å sette fyr på personen foran meg når vi gikk i Lucia toget med hvite laken, juleglitter på hodet og lys og skjelvende barnehender. Levende lys måtte vi bruke, og de hadde vi laget selv. Dette var et helt eget system. Det ble satt to store kjeler med en viss avstand mellom i et av de store rommene på skolen, på gulvet lå det masse hvitt papir strødd utover. Så fikk elevene en veke i hånda og vi måtte da gå til den ene kjelen, i kø, med denne veken hengende ned og runde den ene kjelen mens vi dyppet veken i den varme voksen i kjelen og deretter bort til den andre kjelen for å runde og dyppe veken i den. Slik fortsatte det til vi hadde lag på lag med voks som lignet et lys. Lyset fikk en folie rundt seg som vi skulle holde i når vi gikk i Lucia toget. Det andre jeg tenker på, er at Lucia måtte være en jente med lyst hår, det var den eneste egenskapen som kvalifiserte.

Selv om denne dagen er fylt med lys og boller tidlig på morgenkvisten, har dette lyset sitt mørke motsvar.

Natten var så lang at kua bet tre ganger i tauet av sult. Dyrene kunne snakke og klaget sin nød den natten: Lussinatta er lang, sa kua. Hun er som to, sa væren. Fanden fare at hun er, sa geita.

Lussi er Lucias mørke motsvar og fungerte som arbeidstilsynet. Det var visse ting du skulle ha gjort innen denne tiden, ellers kunne det gå deg ille. Det er dessverre ikke så mange fortellinger å finne knyttet til Lussi, utover at hun er beskrevet en rekke steder. Her følger et par korte fortellinger:

En mann møtte Lussiferda da han var på vei hjem. Lussi selv red på et sopelime og etter henne fulgte alle slags underlige dyr. Bakerst kom det en halt høne som hoppet og danset og ropte: Nå skal det bli dans, nå skal det bli dans.

I Dirdalen var det en jente som holdt på å bake om Lussi – kvelden. Brått ble døren revet opp og inn kom selveste Lussi. Lussi spurte om hun ikke visste hvilken dag det var. Jenta svarte:

”La lussa, Lussa, som Lussa vil,

så lusser jeg fram leiven min”.

Brått falt hånda av jente og leiven delte seg i syv deler.