To brødre
Steven H. Gale: West African folktales

Det var engang to brøde. Den yngste lånte ofte sin fars kano og dro ut til det dypeste av elven. En dag dro han lenger enn vanlig. Han kom til et sted hvor det var mange store steiner og på toppen av en av dem fant han en kam. Denne var vakkert dekorert og han bestemte seg for å ta den med hjem, men han fortalte ingen om det.

Den nattet da han sov, drømte han og i drømmen kom det en vakker kvinne som ba han om å få kammen tilbake. Hun fortalte at da hun hadde kjemmet håret sitt den morgen, hadde hun tilfeldigvis glemt den igjen på steinene. Hun lovet å gi han det han ønsket til gjengjeld om hun bare kunne få kammen tilbake. Den unge mannen tenkte en stund på dette og bestemte seg for å gi henne kammen uten å måtte få noe tilbake. Han sa til henne at han var takknemlig uansett.

Som takk for dette ga den vakre kvinnen han et løfte om at han skulle bli elsket av alle, han skulle bli klok og en leder for sin stamme. Folk ville komme langveis fra for å gi han gaver, sa hun.

Det gikk som hun hadde lovet. Han ble elsket, og i ung alder ble han høvding. Hans foreldre var lykkelig og stolte over sin sønn, men hans eldre bror var misunnelig og begynte å snakke ondt om sin yngre bror.

En dag gikk den eldste broren til en klarsynt vismann for finne ut hvordan det hadde seg at hans yngre bror var både rik og godt likt. Vismannen fortalte han om brorens drøm, om kammen og den vakre kvinnen. Men han fortalte ikke om at broren hadde takket nei til å be om hva han ønsket. Raskt løp den eldre broren til elven, tok den samme kanoen og dro til det samme stedet som den yngre hadde vært. På den samme steinen fant han også kammen. Men det den eldre ikke visste og som du nå får kjenne til, er at alt dette var magi fra vismannen for å teste den eldre broren.

Den eldre broren var den første til å legge seg den kvelden, men han ble skuffet for ingen vakker kvinne viste seg for han i drømme. I ti år lå han med kammen ved sin side, men ingen kom for å be om den. Den eldste broren ble stadig mer sjalu og misunnelig. Tilslutt forsto han at han aldri ville se den vakre kvinnen og få sitt ønske oppfyrt, så han bestemte seg for å drepe sin bror. Natten før drapet, kom den vakre kvinnen til den misunnelig broren og drepte han. Han døde som en bitter og fattig mann. Hans yngre bror levde videre.