Norske sagn, Publisert Kristiania: Cammermeyer, 1902
I Rauland i Øvre Telemark ligger Totakvannet; det er svært dypt og isen legger seg sjelden der før jul. ved dette vann ligger gårde Vaa. Der bodde det i gamle dager en mann ved navn Dyre; han hadde ord for å ikke være redd for noen verdens ting.

En gang sent en julekveld hørte folk på Vaa at det ble huiet fryktelig på den andre siden av vannet. De andre ble forskrekkede, men Dyre derimot gikk rolig ned til vannet for å høre hva som var på ferde. Han tok sin båt og rodde over til stedet hvor lyden kom fra. Til tros for at det var mørkt, merket han at det var et stort bergtroll som huiede; men han kunne ikke se det.

Trollet spurte straks om hvem han var. «Det er Dyre Vaa», svarte han og spurte trollet hvor det kom fra. «fra Åshaug,» lød svaret. «Hvor er du på vei?» fortsatte Dyre. «Til Glomshaug og møyene mine; vil du sette meg over?» spurte trollet. Dyre lovet det, men i det samme trollet satte foten i båten, var den nær ved å synke. «Lett på deg, ditt store troll du er!» skrek Dyre. «Ja, jeg skal lette meg,» svarte Trollet.

Da de rodde over vannet, sa Dyre: «Vis for meg hvor stor du er.» «Nei, det vil jeg ikke,» svarte trollet, «men jeg skal legge et merke i prammen.»
Tidlig juledagsmorgen gikk Dyre ned til vannet for å se etter merket og fant i prammen tommelfingeren av trollets vante. Han tok den hjem og målte den. Liten var den ikke; for den rommet fire velmålte skjepper.

Ønsker du å ta et fortellerkurs, mer info her.
Du kan kjøpe en fortellerbok, info her.
Ønsker du oppdaterte nyheter om muntlig fortellerkunst, kan du melde deg på nyhetsbrev her.

Comments

comments