Her kommer et folkeeventyr fra Ryfylke i Norge.
En ung mann var ute og vandret da han fant en sekk med gullpenger. Gutten tenke seg om: Var dette mine penger, kunne jeg kjøpe alt jeg ønsket meg og leve godt resten av livet. Men jeg bør vel tale med presten først for å høre om hva han tenker om saken.
Den unge mannen gikk til presten, fortalte hva som hadde skjedd og spurte om hva han nå skulle gjøre. Ja, sa presten, du skal dele pengene dine i tre like deler. Den første delen skal du selv beholde, den andre delen skal du gi til de fattige og den tredje delen gir du til din sjelesørger, som da naturlig nok er meg.
Gutten tømte sekken på bordet og delte pengene i tre like deler. Den første delen er til de fattige, sa han, og ingen her er fattigere enn meg, så den delen tar jeg. Dermed la han den delen av pengene tilbake i sekken. Den andre delen er til min sjelesørger, og så vidt jeg vet, er jeg min egen sjelesørger. Han tok den andre delen med penger også. Og da er det jo bare en del igjen og den var til meg. Gutten tok resten av pengene ned i sekken og gikk hjem.