Dette er et innlegg jeg hadde for noen år tilbake. Det er jo ikke lenge til påske, så her kommer innlegget på nytt, noe omskrevet siden den gang. Påsken har det særnorske trekket ved at vi knytter den til mordmysterier og krim. Det er ikke lett å finne gode krim fortellinger i folketradisjonen, jeg kjenner faktisk ikke til en. Men mysterier er det flere av, om ikke krim, så i hvert fall gåter man kan fundere over.

Her følger en liste på mysterier knyttet til norske folkeeventyr hentet hos Asbjørnsen & Moe.
1. Hvor ble høna av?
I fortellingen ”Høna tripper i Berget” er høna den utløsende faktoren for hele fortellingen. Så stor betydning har den – at den har befestet seg i tittelen på eventyret. En eldre kvinne har tre døtre og EN HØNE. Denne høna betyr alt for henne, denne ene høna. Ja, vel – vi vet jo hvilken påvirkning kjæledyr kan ha på våre liv. Etterlysning av fortapte dyr kan sees her og der. Dyr har sin egne blogger og sin egen motebransje.
Uansett denne høna forsvinner og døtrene må ut og lete, hvilket resulterer i mord, platonsk ekteskap og gjenoppliving. Alt ordner seg til slutt…… men høna….. Den hører vi ikke mer til. Selve utgangspunktet, drivkraften, morens begjær og sorg, forblir borte – og ikke nok med det, den nevnes heller ikke mer etter at jentene har forsvunnet for å lete etter den. Så et av norske folkeeventyrs mysterier er: hvor ble det av høna?

2. Kjæresten i skogen
Grøsseren blant norske folkeeventyr, så grotesk at det kunne vært virkelig hadde det ikke vært for den magiske figuren godt plassert i fortellingen for å fortelle at dette er et eventyr. Den grusomme kjæresten blir straffet for sine grusomme gjerninger tilslutt, alle eventyr gjør et godt forsøk på å rettferdiggjøre sine handlinger. Men hva med henne som sitter igjen???? Det vanlige er jo at hun finner seg en fyr på slutten – finnes det andre norske folkeeventyr hvor dama ikke får seg en mann på slutten? Slik skal den balanserte slutten kommer fram, det feminine og maskuline forenes, ying yang blir opphøyd og drømmen er fullendt. Nei, ikke her. Den kvinnelige protagonisten ble sittende alene igjen med marerittet….. eller kanskje ikke. Hva, hvor ble det av henne? Fortsatte hun å leve hos foreldrene, utilpass og misantropisk etter den grusomme oppdagelsen? Dro hun noensinne på tur i skogen igjen?

3. Kvernsagn
Rammet inn av Asbjørnsens vandring oppstår det et annet mysterium. Denne fortellingen har Asbjørnsen plassert inn i sine vandringsbeskrivelser. Her får han fortalt et sagn, hvor det viser seg at møllerkona er selveste sjefsheksa….. hva… og der stopper det. Møllerkona har skapt seg om til en katt, poten hennes blir kvestet av en kniv og som da avslører at hun er heksen over alle hekser. Vi får ikke vite noen flere bestialske detaljer om hvordan det gikk med henne. Ble hun kastet på bålet? Ble hun kastet ut i vannet? Eller ble hun værende hos sin heller naive mann.

4. Pannekaka
Jada, vi vet at pannekaka ble spist opp, slik pannekaker faktisk skal – ellers ville det vært ille. Men allerede tidlig blir vi innført i folkeeventyrets mysterier – hvordan gikk det med de 7 skrikerungene??????? Ble det flesk på dem i stedet???? Fikk de grisen som åt pannekaka?

5. Tommeliten drukner
Denne bitte bitte lille mannen klarer faktisk å kapre selveste kongsdatteren. Så klarer han da å drukne i grøtfatet på selveste bryllupsdagen, og der ender det. Hans stakkars enke for vi ikke vite noe om. Traff hun en ny en??? En på hennes egen størrelse, eller hadde hun en hang til spesielt små menn? Og ikke minst, spiste de opp grøten?

6. Kalverumpa
Hele fortellingen er jo en enste stor frustrerende, provoserende gåte. Drevet fram av mysterier En gutt finner først et skrin og så en nøkkel – hvem eier skrinet, hva er det i skrinet, passer nøkkelen til skrinet og HVA GJØR EN KALVERUMPE I ET SKRIN. Hvem mistet den, hvorfor la noen en kalverumpe i skrinet, tilhører den egentlig huldra???? Hadde noen lagret den for senere å lage suppe?

7. Han Tyrihans
Ja, han med gullgåsa. Den magiske gåsa som alle henger fast i. OK, Tyrihans får prinsessen til å le og vinner henne med alt tilbehør på slutten. Men hva med de som hang fast i gåsa? Ble de hengende fast? Ble de forsont med dette, etablerte de en eller annen form for alternativt kollektiv?

8. Tre sitroner
Her har du faktisk å gjøre med to uforløste dødsfall. Når Tyrihans (ikke den samme som over, får vi håper – det var vel et vanlig navn ”på den tiden”) finner tre sitroner og når han skreller de to første sitronene, viser det seg at det faktisk bor små kvinner i dem som dør av tørst. Hva så? Hva gjør Tyrihans med dette? Det sier ikke fortellingen noe om. Begravde han dem, kastet han dem i en komposthaug eller la han dem tilbake i lommen av en eller annen uforståelig grunn??????? Og om du ikke kjenner fortellingen, skreller han også den tredje sitronen, men denne bitte lille kvinnen klarer han å redde.

9. Peik
Profesjonell røver og transvestitt. Han har en identisk og navnløs søster. En søster som holder ut sin batteridrevne bror og hans heller ganske onde pek (peik). Hun må stikke av og rømme i hans sted og så hører vi ikke mer om henne………… Det var vel meningen å tvinge henne ut av fortellingen….. eller…… hvor sikre er vi på at det faktisk var hun som stakk, kanskje hun var Peiks aller største pek?

10. Kjetta på Dovre eller noe annet
Det finnes flere mysterier også her, en mann vadrer over Dovre med en isbjørn – hvilket i seg selv gir rom for mange spekulasjoner og videre: kom han fram til kongen av Danmark? Hvordan gikk det med isbjørnen, ja i det hele – hvordan vil det gå med isbjørnene?

Og flere mysterier finnes blant disse norske folkeeventyrene, jeg nevner: han som hadde egenskapene til å skape seg om til løve osv….. han nedkjempet en drage, ble dragens kadaver liggende på stranden og råtne? Hvor ble den store stesøsteren til Lurvehette av?……………………..

Comments

comments