Troll – Brødre

0
287

AT303, her finner du søsken kjærligheten. Av en eller annen grunn finner du eventyret ”Trollene på Heddalskogen” i denne varianten, som jeg selv syns skiller seg veldig fra den andre eventyrene innenfor denne typen.

I Heddalskogen er det to brødre som går seg vill i en skog og som klarer å lure tre troll slik at de får deres skatter og sikrer sin egen framtid gjennom dette. Dette skjer i bytte mot et øye, det eneste de tre trollene har på deling.
De andre eventyrene handler også om brødre, men mens fortellingen over ligner mer på et sagn, har du virkelig magien over magien i de andre variantene.

For når to brødre blir født, blir også to føll og to valper og attpåtil to sverd ”født”. Et til hver av brødrene som naturlig nok bruker dette i kampen mot troll og for å frigi kongsdatter. Det er litt av en forveksling som foregår også, den ene broren gifter seg med kongsdatteren, men blir drept av trollmor. Den andre broren kommer, som gjennom et tegn har sett at broren er i fare, denne blir tatt for å være sin bror. Men han klarer å frigi broren og alt ordner seg tilslutt og forvekslinger blir klarert.

Eventyrvarianten ser på familiebåndene, det er trollfamilie med en sterk og hevngjerrig trollmor, mot to fattige brødre som vinner heder og ære. Her finner for øvrig beskrivelse av troll med så store nesebor at de får plass til en kalv i hvert av dem. Men tilbake til familiebåndene, for meg er dette en fortelling om generasjonsskifte og valg. Det handler om en vilje til å bryte opp det gamle og satse på noe nytt. Brødrene bryter tidlig med sine familier for å dra ut i verden, og trollene forsteiner deg om du blir ved det gamle. Dette med forsteining er noe du finner i kristne og greske antikke fortellinger. Ser du deg tilbake blir du til stein eller saltstøtte som det sies i Bibelen.

På den måten kan man si at folkeeventyret representerer også en ønske om endring.

Comments

comments