Nyhetsbrev august 2019

0
313

Kjære leser, som du vet driver jeg Skaldskur AS sammen med Mette Kaaby. Denne høsten vil vi sende ut et månedlig nyhetsbrev for å vise oversikt over arrangementer og prosjekter og lignende. Dette innlegget er for å skape bitte litt blest rundt det.

Du kan melde deg på nyhetsbrevet her.

Om du ikke har fått med deg nyhetsbrevet denne måneden, kommer det her:

Dette nyhetsbrevet er sendt ut av Skaldskur og «Fortellere i Norge». Skaldskur AS er en frittstående organisasjon som arrangerer og produserer prosjekter og forestillinger hvor den muntlige fortellerkunsten er sentral. Et av Skaldskurs mottoer er «Å bli trygg på det ukjente.» Skaldskur blir drevet av Mimesis Heidi Dahlsveen og Mette Kaaby i samarbeid med fortellere og andre kunstnere og organisasjoner. I dette nyhetsbrevet får du oversikt over Skaldskurs aktiviteter samt fortellere Skaldskur samarbeider med.

Nyheter
Fagbok – september 2019 kommer Mimesis Heidi Dahlsveen ut med en ny fagbok i muntlig fortellerkunst. Boken har til hensikt å gi innføring i muntlig fortellerkunst.

Bytting – Mette Kaaby vil gå i gang med samarbeidsavtaler og undersøkelser i tilknytning til prosjektet Bytting. Dette er et prosjekt hvor ungdom skal «bytte» fortellinger med fortellere, for å reflektere over sin egen identitet og fortellingen de forteller om seg selv. Forarbeidet er støttet av Oslo kommune.

Prosjekter
AT425 var et prosjekt støttet av norsk kulturråd hvor ti fortellere spredt over Norge arbeidet med det samme folkeeventyret over syv måneder. Prosjektet er nå avsluttet. Nå er Mimesis Heidi Dahlsveen, Marte Liset og Mette Bøe Lyngstad i ferd med å skrive en fagartikkel basert på prosjektet. Du kan lese mer om prosjektet her.

DKS
Vår gode venn Hilde Eskild kan informere om følgende:
Hilde og Sigrid fortel eventyr frå Setesdal krydra med musikk og song. Dei fortel om harpa som ein kunne høyre over sju kongerike. Den må fattigjenta få tak i om ho vil gifte seg med prinsen. Dei fortel óg om vesle Tomme som er så liten at hesten i stallen et han opp. Og så er det den vesle musa som et så mykje at … Ja kor mykje, får de vite når Sigrid og Hilde kjem til skulen.
Eventyr og folk er litt like; dei kjem frå ein plass, dei har ein kjerne i seg, men dei kan vandre vidt og endre seg på vegen. Forteljingane du høyrer vert ein del av kven du er. Forteljingane me har felles skapar indentitet.
Hilde Eskild er forteljar og Sigrid Kjetilsdotter Jore er folkemusikar.
Arrangør og produksjon: Aust-Agder bibliotek og kulturformidling.

Forestillinger
Vår gode venner Emilie Bintang Sitanggang og Maria Bech Urland skal lage barneforestillinger basert på norrøn mytologi for kulturhistorisk Museum. Disse forestillingene vil framføres blant annet i høst – og vinterferien på museet. Forestillingene er et samarbeid mellom OsloMet – storbyuniversitet ved Mimesis Heidi Dahlsveen og museet.

Vår – en forestilling om å huske har premiere 29. september i Oslo. Forestillingen er et samarbeid mellom Mimesis Heidi Dahlsveen og britiske Adverse Camber. I tillegg deltar komponist Gyrid Kaldestad Nordal. Forestillingen er støttet av Norsk kulturråd, Seanse og FEST. Du kan kjøpe billetter her.

Forskning
Akademisk fortelling – Mette Kaaby har i samarbeid med professor Cristina Archetti utviklet et konsept med bruk av det performative innenfor akademia. Akademikere og kunstnere møtes denne høsten gjennom tre kurs dager. Det er fortsatt plass på kurset for ansatte på universiteter og høgskoler. Opplegget er støttet av norsk kulturråd. For mer info om prosjektet, kontakt Mette Kaaby: mette@metrofon.no

Kalender
Vår gode venn Hilde Eskild informerer om følgende:
Søndag 22. september kl 18.00 – Vestre Moland kirke i Lillesand
Paktens ark er en av de mest myteomspunnede gjenstander i menneskenes historie; en kopi av en kiste som finnes i himmelen, laget på direkte ordre og beskrivelse fra Gud. Lenge er den jødenes viktigste religiøse gjenstand.
Så forsvinner den bare? Hvorfor? Hvor blir den av? Hva skjedde med den? Finnes den fremdeles?
Forteller Hilde Eskild har dukket inn i fortellingene om paktens Ark i Det Gamle Testamente, og noen av fortellingene som har oppstått på folkemunne om arkens skjebne. Med seg har hun to rasende dyktige musikere; Jørund Flå på fabelaktig og rå vokal og Jo Eskild på fantasifulle tangenter.

Vår gode venn Eva-Maria Aagaard arrangerer følgende med Midtnorsk fortellerforum:
Det bestormede hjertet med Ivar Nygaard i Litteraturhuset i Trondheim 17. 10.

Vår gode venn Kirsti Sæter arrangerer fortellerkafe på Røros: 20.10 – Sild, Salighet og Zulu med Ivar Nygaard i Thomasgården.

Annet
Har du arrangementer til Den store fortellerdagen 15. januar 2020, vil vi gjerne høre om dette og føre det inn på vår oversikt. Send til heidi@fortellerkunstner.no
Skaldskur har forestillinger og kurs som kan bestilles. Kontakt oss for nærmere info: Mette Kaaby mette@metrofon.no

Comments

comments