Det er tirsdag og midt i noen dager hvor jeg er ute og forteller ekle ting i skolen, for å si det på en måte. Det er jo oktober. Programmet heter Gufs og er kun for 4.klassinger og fortelles kun i oktober.

Søndag var jeg og hørte Anette Sandvær fortelle på Riksscenen, det var en gjennomarbeidet og god forestilling.

Fredag var jeg på Hvaler og fortalte, jeg hadde en ide før jeg dro ut, en ide om hva jeg skulle fortelle. Ideen er til for å endres og jeg endte opp med å fortelle følgende den kvelden med fokus på den immaterielle kulturarven:

Evig gravid – en fortelling jeg har hørt Duncan Williamson fortelle. Duncan var en slags fortellerfar i Europa, mange traff han og studerte hos han. Han besøkte Norge et par ganger.

Havfruen på Hvaler – en fortelling jeg har flettet ut til å finne sted på Hvaler. Fortellingen passer godt i et kvinneselskap slik det var på Hvaler.

Sanndrømt – en fortelling du finner i mange varianter, jeg har tatt utgangspunkt i 1001 natt. Fortelling om drømmen du finner hjemme.

Muren – norrøn myte om hvordan det å bygge en mur ikke lønner seg og hvordan hesten Sleipner blir skapt.

Så gikk det over i litt mer erotikk, hvor jeg innledet med ”Treet”, en kvinne som lurer sin mann med guds velsignelse og deretter fortellingen om det gravide trollet og noen ord om Asbjørnsen.

Jeg avsluttet kvelden med honningdråpen, brått var alvoret inne i våre liv. Inne imellom fortellingene flettet jeg en sammenheng knyttet til hvordan jeg hadde funnet fortellingene og hvor jeg fortalte dem.

Det ble mange fine og gode ord etterpå så jeg tror programmet slo an. Det er deilig å treffe sånn i blant. Det gjorde jeg forøvrig i dag også, selv om jeg var helt gåen etterpå. Å fortelle skumle fortellinger er å være veldig dynamisk fra det høye til det lave og intense.

Comments

comments