Hva er du i hjertet?

0
348

På landsmøte til partiet som fremmer ulikheter uttalte lederen noe om at “du er ikke norsk, om du ikke er norsk i hjertet.” Eller mer korrekt som det står i avisene: “De er kanskje norske på papiret, men de er det ikke i hjertet”. Ikke nok med at de mener at innvandring er roten til alt ondt, men hva betyr det? Flotte Wasim Zahid skrev da på sin twitterkonto:

La meg gå til noe som er veldig norsk, nemlig det norske folkeeventyret “Risen som ikke hadde noe hjerte på seg”. http://www.fortellerkunstner.no/risen-hjerte-pa-130/ I folkeeventyret får vi vite om en konge som har syv sønner som han elsker over alt. Han kan ikke leve uten dem. Men sønnene må reise ut for å finne seg koner. Som i de fleste folkeeventyr, må man reise, det er der ute kunnskap finnes. Dette er et motiv du også finner i norrøn mytologi. Den yngste sønnen blir igjen, mens de seks andre reiser avgårde. De kommer fram, får seg damer og reiser hjemover. På hjemveien kommer de til et sted hvor de ikke er velkommen. Der bor en rise som ikke tåler at andre trenger seg inn i hans område og han skaper kongesønnene og deres koner om til steiner. Nettopp, her er det altså en karakter som ikke kan fordra andre (fremmede) og som er å frykte, hvorfor? Jo, fordi han ikke har et hjerte. En ting er at han da ikke kan dø, men poenget er at han er hjerteløs.

Videre i fortellingen klarer selvfølgelig den yngste sønnen ved hjelp av en ulv og en kvinne å overliste risen, finne hjertet og knuse det. Moralen i fortellingen kan sies å være at det er tross alt bedre å ha et hjerte enn å være hjerteløs. Og du skjønner sikkert hva jeg mener med det!

Comments

comments