Geografi – 11 dager til forestilling

0
228

Fortellerforestillingen er spredt når det gjelder det geografiske innholdet. Det kan du allerede høre i prologen her. Der begynner det på Hvaler, som er naturlig, der jeg hadde min oppvekst. Jeg har bodd lengre i Oslo enn på Hvaler, likevel er mye av mitt forhold til sted knyttet til Hvaler. Oslo blir også nevnt, men bare nevnt, det samme med byen Paris, som jeg bodde en kort stund.

Det er mytisk tid til stede i forestillingen, stedet er ukjent, men landskapet er gjenkjennbart som å gå ved en strand eller vandre i høyt gress. Mye av lydbildet får også den effekten, det danner en lydscenografi som er gjenkjennbart til hver enkelt lytters egen referanse. Selvfølgelig er både Åsgard, Midgard og Utgard med.

Hovedfortellingen beveger seg også. Hervor er på vikingtokt, det fortelles ikke om hvor hun reiser, men vikingtokter foregikk «Skottland, Irland, Frisland og Frankerriket». Jeg nevner Miklagard, det som i dag kalles for Istanbul, men det var nok senere enn Hervors levetid at reiser dit foregikk.

I sagaen nevnes følgene steder: Danmark (øya Samsø) og Finnmark. Disse tre stedene peker seg ut og jeg skal selvfølgelig nå ikke avsløre hvordan. Russland er også med, men ikke kalt som Russland selv om jeg bruker det navnet for å ikke forvirre. Det hele begynner i en koloni der, kolonien er ledet av jarlen Bjartmar som sannsynligvis levde. Dette er Hervors bestefar, på morssiden. Den slekten har ikke så stor betydning, det er jotunætten som er viktig, som kommer fra Hervors farsside. Dette er jo forunderlig, at den mytologiske slekten har større betydning for historien, enn den slekten som kanskje levde. Kanskje det er nettopp derfor, at det fiktive har vært lettere å dikte videre på, det la grunn for en større historie som tankemodell enn den reelle konteksten.

Billetter til forestillingen finner du her.
Les om forestillingen her.

Comments

comments