Fortellerfestivalen 2018

0
85

Det ble et sent innlegg i dag! Jeg skal ikke klage over å få anledning til å arbeide med det jeg liker, men det sene innlegget skyldes en slags utmattelse etter fem dager med kjør, om jeg kan si det på den måten. At jeg har hatt bursdag har gått meg hus forbi.

Fortellerfestivalen i år var veldig bra, kanskje den beste så langt. Det er noen grunner til at jeg likte den godt: den ivaretok både det sentimentale og det samtidige, og den viste fortellingen i mengde ulike formater, ikke alt handlet om muntlig fortellerkunst, men det er uvesentlig i den store sammenhengen når man fikk en følelse av at det likevel var det vesentlige. Den muntlige fortellerkunsten framsto i små og store rom og viste da variasjoner i uttrykket.

Jeg fikk også en fornemmelse av det faktisk var et habitat hvor man kunne vandre fra rom til rom og erkjenne seg selv inn i ulike uttrykk.

Jeg fikk oppholde meg en del med de internasjonale lytterne, samt noen internasjonale fortellere. Jeg tror de satte pris på stemningen, men opplevde at det var for mye personlige fortellinger. Det er jeg forsåvidt enig i. Den tradisjonelle fortellingen var underlegen denne gangen, men så kommer det også litt an på hva vi fortellere produserer som egner seg for festivalens tematikk.

Det som kanskje irriterer meg noe, er at fortellere i Norge ikke prioriterer denne hendelsen som den viktigste i året. Det er her fornyelsen av faget kan ligge og for å overleve som fortellere, videreutvikle sjangeren, må vi fortellere stille opp, selv om vi ikke selv skal fortelle. Dette gjelder for eksempel en del av den yngre generasjonen med fortellere, syns jeg her jeg hever min moralske pekefinger. Yngre fortellere går sjelden på fortellerforestillinger, noe som ville vært utelukket om man for eksempel drev med dans eller teater.

Var du ikke tilstede på festivalen gikk du faktisk glipp av noe!