I går fikk jeg en hyggelig e-post. Jeg hadde glemt at jeg hadde søkt, men jeg har for neste år blitt begunstiget med Oslo kommunes kulturprofilstipend. Pengesummen er ikke så stor, men det er mer en følelse av å bli anerkjent eller sett eller lignende.

En annen mindre heldig ting, er jeg brått ble rammet av en kraftig feber. Jeg har nok kjent at jeg har hanglet de siste dagene, og det fikk sitt utbrudd i går hvor jeg gikk ned for telling. I dag plundrer jeg langsomt for å få kroppen opp og gå igjen. Men det virkelig forunderlige er at min feberdøs kom det noen fantastiske løsninger på fortellingen om Hervor. Det var som om bildene bare strømmet på. Det er selvfølgelig et resultat av arbeid og funderinger rundt fortellingen som fant sin kanal i feberen.

Dette var det jeg så: Båten til Hervors far blir holdt igjen av en jotne (et kjent motiv fra folkeeventyr), jotnen lignet på Kittilsens motiv av en draug. Jotnen sier: henne eller deg? Faren til Hervor forstår ikke helt spørsmålet og spør tilbake: Henne? Mener du mor?
Jotnen rister på hodet. «Min kone?» Jotnen rister på hodet. «Din datter!», sier jotnen. «Skal du eller ditt ufødte barn leve?». Faren vil selvfølgelig bøte med sitt eget liv. Jotnen ber han dra sverdet. Dette sverdet er både velsignet og forbannet, det vil si at når det dras må det ta liv. Faren forstår dette og ber mennene på skipet sette han i land på en øy og når han er død, om å gravlegge han der med sverdet og aldri fortelle om dette til noen. Ingen må finne sverdet.

Det andre jeg så i feberen, er hvordan Hervor graver seg inn graven til faren og må reise gjennom syv tette åpninger for å finne sin døde far (som i myten om Inanna). Hun kommer til en bratt klippe som er umulig å komme seg ned, derfor må hun skjære av seg sitt lange hår og bruke det som tau når hun klatrer ned.

Det tredje bilder er at hun finner sin far dekket av rimfrost. Han glemmer hele tiden. Dette med rimfrost har jeg fra en annen norrøn fortelling, men det fant altså sin vei inn her. Grunnen til at han er dekket av rimfrost er fordi det er tårer fra alle de som sørger over Hervors udåder som legger seg på hans bryst.

Det kan lønne seg med litt feber, sånn innimellom.

Gjennomføres med støtte fra FFUK og FEST.

Comments

comments