Jeg hadde tre runder med “Åndelig degenerering” under fortellerfestivalen, hvor hver forestilling foregikk i et nytt rom og med endring av fortellinger. Programmet besto ikke av en lang diskurs som skulle føre til en åpenbaring på slutten, det var nettopp ikke poenget, selv om jeg kanskje kunne latt den avsluttende fortellingen bite i halen på den første. Jeg hadde et repertoar av muligheter som jeg endret alle tre gangene. Flere av fortellingene gikk igjen, men på ulike plasser.
Jeg så at flere fortellere ble tydelig provosert, enten av stilen eller innholdet. Det skulle ikke være rom for det åndelige, det skulle være tempo og energi. De får tåle stygge ord og mangelen på ettertenksomhet.
Det første programmet foregikk i en kafe laget for anledningen, med et kjøleskap som durte til betjeningen tenkte det var best å slå den av. Den ene unge vakre kvinnen kom bort etterpå og fortalte om hvor godt hun hadde likt programmet. Det var hyggelig.

Her fortalte jeg:
Trollet som ble gravid – en fortelling som alltid er tilstede
Skaperverkets mangler
Firkløveren
Den unge munken
Penisene i åkeren – her var det flere som ikke forsto slutten

Den andre runden foregikk i en pub, her menn var det gruppe med unge menn tilstede som jeg trodde var der for å drikke øl, neida de skulle være publikum og det ble sent, kl. 2230.
Jeg fortalte om:
Hagen
Adam og Eva og de underjordiske
Trollet som ble gravid
Den unge munken
Firkløveren
Den vulgære versjonen av Askepott

Aller siste fortelling foregikk i hengerommet med gjennomgang til andre rom, det var forestillingen med minst publikum. Det hadde vel fått sin dose.
Her fortalte jeg:
Trollet som ble gravid
Den kvinnelige soldaten
Den unge munken (tror jeg)
Firkløveren

Jeg har heldigvis alt dokumentert på video, slik at jeg kan dobbeltsjekke repertoaret.
Dette er fortellinger jeg liker godt å fortelle, selv om markedet er snevert for slikt materiale. Heldigvis er det opprettet en nordisk gruppe bestående av forskere, fortellere og musikere som kun arbeider med erotisk folkediktning, jeg skal treffe de allierte i Sverige til sommeren.

Comments

comments